Merkel, executată pentru criza de gaze „autoprovocată”. Rusia „divizează” UE: „Putin este puternic, Occidentul este slab”. Ce are de făcut Bruxelles?

Merkel, executată pentru criza de gaze „autoprovocată”. Rusia „divizează” UE: „Putin este puternic, Occidentul este slab”. Ce are de făcut Bruxelles? Angela Merkel. Sursa foto: Arhiva EVZ

Angela Merkel, cancelarul demisionar al Germaniei, a fost criticată pentru că a permis crizei gazelor din Rusia să „scindeze” UE. Experții avertizează că blocul s-ar putea prăbuși „ca un castel de cărți de joc”. Ilian Vassilev, fost ambasador bulgar în Rusia, devenit antreprenor și analist, a avertizat că utilizarea de către Putin a gazoductului Nord Stream 2 ca „armă politică” duce la dezmembrarea UE.

Angela Merkel și Vladimir Putin au încheiat un acord pentru gazoductul care va tranzita gazul din Rusia către Germania, ocolind Polonia și Ucraina. Putin a fost deja acuzat că a folosit conducta ca instrument geopolitic, deoarece, potrivit unor informații, a redus fluxul de gaz care intră în UE pentru a accelera procesul de certificare.

În schimb, autoritățile de reglementare germane au suspendat certificarea, într-o mișcare care probabil îl va înfuria pe președintele Rusiei, Vladimir Putin. Vassilev a declarat că decizia lui Merkel de a încheia un acord cu Putin nu a fost bine gândită.

„Politica climatică și Energiewende (tranziția verde a Germaniei) - misiunea autoimpusă de a conduce Europa și lumea către o altă revoluție, fără energie nucleară, dar cu surse de energie regenerabilă, cu accent pe gazele naturale, dar fără a calcula riscurile” este unul dintre motivele pentru care Vassilev apreciază mișcarea lui Merkel ca fiind greșită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Merkel a luat o decizie proastă: Ce poate face Bruxellesul pentru a ameliora criza gazelor 

În contextul în care tensiunile cu Ucraina se acutizează, există temeri că ar putea avea loc o invazie rusă, după ce au fost raportate aproape 100.000 de persoane care s-au îngrămădit la granița ruso-ucraineană. Vassilev a declarat că, deși Germania este oarecum vinovată pentru că a permis ca tensiunile să se acutizeze, nu va interveni.

„Dacă, Doamne ferește, se va întâmpla ceva în Ucraina, nu vă imaginați că Germania va veni în ajutor. Acest lucru divizează UE și NATO. Întrebarea cine câștigă are un răspuns fără echivoc”, a spus Vassilev, precizând, de asemenea, că UE trebuie să intervină pentru a salva Ucraina.

„UE poate și trebuie să forțeze Gazprom să furnizeze gaze la granița ruso-ucraineană, pe care companiile europene le pot stoca apoi în instalațiile de depozitare a gazelor din Ucraina, făcându-le parte din rezervele strategice de gaze ale UE.

În loc ca Gazprom să furnizeze gaz rusesc la granițele europene și să comercializeze gaz în UE prin stocarea acestuia în hub-urile europene de gaz, care sunt acum manipulate, companiile europene pot cere un drept reciproc de a primi gaz la granița rusă și apoi să se ocupe singure de acesta și să gestioneze singure riscurile legate de aprovizionare, stocare și tranzit”, a declarat Ilian Vassilev.

Gazprom este compania de stat din Rusia care operează gazoductele din țară.

„Putin este puternic, Occidentul este slab”. Rusia vrea destrămarea UE

Luna trecută, Iuriy Vitrenko, directorul general al gigantului ucrainean de gaze Naftogaz, a avertizat că Putin divizează UE cu gazoductul Nord Stream 2 și a rupt acordul încheiat cu Merkel.

„Putin este puternic, iar Occidentul este slab. Europa devine mult mai divizată și afectată moral, deoarece multe țări precum Ungaria ar putea spune „uite, nu ne criticați pentru că facem înțelegeri cu Putin, când voi înșivă faceți înțelegeri cu el”. Alte țări ar putea spune „nu ne vorbiți despre combaterea corupției când Nord Stream 2 ar putea deveni un simbol al corupției occidentale”.

Așa cum am văzut în cazul Brexitului, există deja multă presiune asupra UE, deci a pune mai multă presiune asupra UE și a diviza Europa, a pune la îndoială elementele fundamentale ale UE, cum ar fi statul de drept, bineînțeles, nu face Europa mai puternică, ci o face mai slabă și vom vedea multă presiune asupra UE ca bloc, ca uniune, din această cauză. Asta este exact ceea ce vrea Putin”, a declarat Iuriy Vitrenko, directorul general al gigantului ucrainean de gaze Naftogaz pentru The Express.