Merkel avertizează Uniunea Europeană. Conflictul de la granița Poloniei urmează să izbucnească

Merkel avertizează Uniunea Europeană. Conflictul de la granița Poloniei urmează să izbucnească Sursa: flickr.com

Angela Merkel a promis „solidaritatea deplină” a Germaniei față de Polonia – care se confruntă în prezent cu o criză a emigranților la frontiera sa– într-o conferință de presă care a urmat discuțiilor cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, joi, la Berlin. Acea a spus: „Trebuie să fim uniți între noi”.

Dictatorul est-european a fost acuzat că a permis emigranților să treacă granița către țările Polonia, Letonia și Lituania. Forțele poloneze au fost desfășurate la graniță pentru a preveni intrarea emigranților în Uniunea Europeană.

Angela Merkel a vorbit despre omologul său polonez, declarând că cei doi „au aceleași păreri despre natura crizei în care ne aflăm și despre cum să o rezolvăm”. Cu toate acestea, Angela Merkel a trebuit să-și apere apelurile telefonice cu domnul Lukașenko.

Potrivit publicației germane Welt, el a fost punctul Germaniei în chestiunile umanitare referitoare la refugiați. Dar, a declarat Merkel, dacă nu există progrese în privința crizei, Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare noi sancțiuni împotriva regimului lui Lukașenko.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din octombrie anul trecut, Uniunea Europeană a impus măsuri restrictive împotriva Belarusului. A făcut acest lucru pentru că nu a recunoscut rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 din Belarus, care au inclus intimidarea și reprimarea violentă a protestelor pașnice împotriva liderului.

Merkel cere intervenția Rusiei

Uniunea Europeană consideră că alegerile – care l-au prins pe Lukașenko restabilit la putere pentru a șasea oară – nu au fost „nici libere, nici corecte”. Anterior, dictatorul european a amenințat că va deschide granițele pentru droguri și emigranți la începutul acestui an. „Nu vom reține pe nimeni. Nu suntem destinația lor finală. Toți se îndreaptă către Europa.”

Anterior, NATO a acuzat țara că încearcă să folosească imigrația ilegală ca instrument de destabilizare a Uniunii Europene. La Bruxelles, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a condamnat acțiunile lui Lukașenko drept „inumane și cinice” în cadrul unei întâlniri cu președintele polonez, Andrzej Duda.

Andrzej Duda a spus că Polonia numără acum „peste 750 de atacuri” la propria graniță. El a susținut că emigranții au folosit „cuțite, stâlpi de metal și, în unele cazuri, gaze lacrimogene” împotriva forțelor poloneze – sugerând că aceștia sunt echipați și ajutați de bieloruși.

De asemenea, se crede că această criză a emigranților a fost creată de Rusia. Morawiecki a atribuit vina pe președintele rus, Vladimir Putin, despre care el credea că o susține. Joi, Angela Merkel a cerut Rusiei să intervină, cerând guvernului rus să spună că „oamenii nu trebuie să fie abuzați în scopuri hibride”.