Meridianul tineretului

Adolescenţii trăiesc într-un ritm defazat faţă de cel al restului lumii, transformându-se în această perioadă a vieţii lor în adevărate „păsări de noapte“, care se culcă târziu şi ar dori să se trezească la fel de târziu, arată un studiu al cercetătorilor australieni, publicat în „Journal of Adolescence“.

Majoritatea adolescenţilor ajung să aibă probleme la şcoală, să devină trişti, anxioşi sau fără vlagă, pentru că sunt constrânşi să se trezească cu două ore şi jumătate mai devreme decât le-ar cere ritmul lor natural.

Cercetătorii au studiat somnul a 310 liceeni. În timp ce în vacanţă ei dorm peste nouă ore pe noapte, atunci când începe şcoala, ei trebuie să se mulţumească cu mai puţin de opt ore de somn, sub durata recomandată acestei vârste.

Odată cu schimbările hormonale specifice adolescenţei, tinerii încep să se culce mai târziu şi, dacă este posibil, să se trezească târziu, ceea ce corespunde unei tendinţe naturale, explică pentru AFP Suzanne Warner, de la Universitatea tehnologică Swineburne, din Hawthorn. Cheia problemei este melatonina, hormonul care semnalează corpului nevoia de a dormi. La vârsta pubertăţii, activitatea acestui hormon este mai scăzută în timpul serii.

Un rol important îl au şi factorii de mediu, de exemplu lumina artificială care diminuează secreţia de melatonină, subliniază Warner.