Evenimentul Zilei > International > Mercenarii ruși din Libia luptă pentru readucerea la putere a fiului lui Ghaddafi
Mercenarii ruși din Libia luptă pentru readucerea la putere a fiului lui Ghaddafi

Mercenarii ruși din Libia luptă pentru readucerea la putere a fiului lui Ghaddafi

O anchetă a BBC a dezvăluit țelul mercenarilor ruși care luptă în Libia. Saif al-Islam este suspectat de mult timp că are legături cu Rusia și grupul Wagner. Despre el se crede că este candidatul favorit al Moscovei la guvernarea Libiei.

O investigație jurnalistică a adus noi perspective asupra rolului „cheie” al unui antreprenor militar rus în războiul civil din Libia, inclusiv legături cu crimele de război și armata rusă.

Conținutul unei tablete Samsung lăsat în urmă de un membru neidentificat al grupului Wagner după ce luptătorii contractorului s-au retras din zonele de la sud de Tripoli în primăvara anului 2020, includ hărți de front în limba rusă, a spus BBC la 11 august.

Radiodifuzorul britanic a declarat că a găsit și o „listă de cumpărături” de arme și echipamente militare care a fost inclusă într-un document din ianuarie 2020. Menționează patru tancuri, sute de puști Kalashnikov, un sistem radar și alte echipamente despre care experții spun că ar putea veni doar din depozitele militare rusești.

Un expert al grupului Wagner este citat spunând că lista indică implicarea lui Dmitri Utkin, un ex-agent rus de informații militare despre care se crede că a fondat grupul. Se crede că Grupul Vagner are legături indirecte cu elita politică a Rusiei și este controlat de Evgheni Prigozhin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Atât Prigozhin, cât și autoritățile ruse au negat orice implicare cu Wagner

Grupul Wagner a ajuns pentru prima dată în atenția publicului în 2014, când a sprijinit separatiștii pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei. De atunci, grupul a fost implicat în conflicte din țări precum Siria, Mozambic, Sudan și Republica Centrafricană.

În aprilie 2019, mercenarii Wagner s-au alăturat forțelor unui general libian rebel, Khalifa Haftar, după ce a lansat un atac asupra guvernului susținut de ONU în capitala Tripoli. Conflictul s-a încheiat cu încetarea focului în octombrie.

Ancheta BBC a reușit să aibă acces la doi foști luptători din grupul secret, care au dezvăluit detalii despre lipsa oricărui cod de conduită al organizației. Ancheta spune că unul dintre foștii membri a recunoscut uciderea prizonierilor de către membrii grupului.

„Nimeni nu vrea o gură suplimentară de hrănit”, spune el

Un sătean libian descrie cum a făcut pe mortul în timp ce rudele sale au fost ucise. Mărturia sa a ajutat echipa BBC să identifice un suspect. Descriind o altă posibilă crimă de război, un soldat guvernamental libian își amintește, de asemenea, cum un camarad, prietenul său, s-a predat luptătorilor Wagner, dar a fost împușcat de două ori în stomac. Soldatul nu l-a mai văzut de atunci și nici alți trei prieteni luați în același timp.

Tableta computerizată Samsung oferă, de asemenea, dovezi ale implicării mercenarilor în exploatarea minieră și amplasarea minelor de câmp din zonele civile. Plasarea minelor terestre fără marcarea lor este o crimă de război.

La doar câteva ore după publicarea anchetei BBC despre activitățile lui Wagner în Libia, procurorul adjunct al Parchetului Militar Libian, Mohamed Gharouda, a anunțat că a fost emis un mandat de arestare pentru fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi.

Saif al-Islam este candidatul Moscovei

Conform ordinului, care a fost eliberat intern săptămâna trecută, Saif al-Islam Gaddafi este căutat sub acuzația de crime de război comise de grup în timpul ofensivei generalului Haftar împotriva capitalei Tripoli. El a fost arestat în timpul revoltei din 2011 în Libia și ulterior condamnat la moarte în lipsă pentru violența împotriva protestatarilor. În 2017, însă, a fost eliberat de miliția care îl deținea.

Contactat de BBC, Prigozhin a spus printr-un purtător de cuvânt că nu are legături cu Wagner și că nu a auzit de vreo încălcare a drepturilor omului în Libia de către ruși. „Sunt sigur că aceasta este o minciună absolută”, a spus el.

Ministerul rus de Externe a declarat BBC că rapoartele despre rolul lui Wagner în Libia se bazează pe „date trucate” și au ca scop „discreditarea politicii Rusiei” în Libia.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: