Memorandum semnat la Chișinău. Republica Moldova și Macedonia de Nord vor coopera în domeniul integrării europene

Evenimentul de semnare a documentului. Sursa foto: www.facebook.com/c.gherasimov

Republica Moldova va coopera cu Republica Macedonia de Nord în domeniul integrării europene. Un Memorandum de cooperare dintre cele două state a fost semnat vineri, la Chișinău, de către vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, și ministrul pentru Afaceri Europene al Republicii Macedonia de Nord, Orhan Murtezani.

Discuții despre parcursul european al țărilor

Oficialii au analizat etapele parcurse în acest an de Republica Moldova și Macedonia de Nord - ambele fiind state candidate pentru aderare la UE. De asemenea, au fost examinate sarcinile la care se lucrează în prezent și prioritățile pentru 2025.

„Putem învăța multe din experiența statelor din Balcanii de Vest în parcursul nostru european. Viitorul nostru și al statelor din Balcanii de Vest este în Uniunea Europeană”, a declarat Cristina Gherasimov.

Evenimentul de semnare a documentului. Sursa foto: www.facebook.com/c.gherasimov

Cei doi oficiali au remarcat că documentul va contribui la consolidarea relațiilor dintre cele două țări și instituțiile coordonatoare ale procesului de aderare la UE.

Republica Macedonia de Nord este un stat din Balcanii de Vest cu statut de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană, având o populație de mai puțin de 2 milioane de cetățeni.

Cele două țări au stabilit relaţii diplomatice la 27 ianuarie 1995. Până în prezent, între cele două state au fost semnate 11 acorduri bilaterale.

Republica Moldova în drumul spre UE

Pe 25 iunie 2024, Republica Moldova a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acestea au fost lansate oficial în cadrul unei conferințe interguvernamentale la Luxemburg. În prezent, autoritățile coordonează etapa de screening bilateral.

Drapelul Republicii Moldova și cel al UE. Sursa foto: gov.md/ro

În parcursul european, Republica Moldova susține relații de colaborare pe diverse domenii cu mai multe state partenere. Un partener strategic este România. De asemenea, țara se bucură de suportul instituțiilor europene și a liderilor europeni, care își reafirmă sprijinul pentru calea Republicii Moldova spre UE.

Dezideratul autorităților de la Chișinău este ca în această primăvară să demareze procesul propriu –zis de negocieri, iar țara să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030.