Editura Evenimentul si Capital

Memorandum România-Franţa pentru corvetele militare

Autor: | | 1 Comentarii | 969 Vizualizari

Camera de Comerţ şi Industrie a României a găzduit miercuri o întâlnire la nivel înalt în cadrul căreia s-au semnat două Memorandumuri între România şi Franţa respectiv între GICAN şi Patromil şi între Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa. Proiectul priveşte construirea a 4 corvete multifuncţionale noi şi modernizarea fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria. La eveniment a participat Excelenţa Sa Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România, precum şi reprezentanţi ai industriei de apărare din cele două ţări.

Preşedinte Camerei de Comerţ şi Industrii a României, Mihai Daraban, a spus că este foarte important că evenimentul are loc la CCIR. „Am ţinut neapărat ca acest eveniment să aiba loc aici pentru că noi suntem susţinători ai dezvoltării industriei private de armament. Şantierele navale româneşti trebuie să iasă pe piaţa internaţională, să ieşim din acea paradigmă că suntem ultimii, trebuie să avem un brand românesc. Guvernul şi Parlamentul trebuie să fie atente la modul de desfăşurare a licitaţiilor şi la transferul de tehnologie către partea română. Odată ce vor fi bine pregătite, şantierele navale româneşti pot ieşi pe piaşa internaţională şi pot participa la licitaţii”, a declarat preşedintele CCIR. Mihai Daraban a adăugat că industria de apărare nu înseamnă doar fabrica de la Cugir şi că este necesar să fie identificate cele private. ”99,7% din economie se bazează pe industria privată. Vom fi foarte atenţi la cum vor fi cheltuiţi cei 2% din PIB alocaţi industriei de apărare”, a conchis preşedintele CCIR.

Ambasadoarea Franţei în România, ES Michèle Ramis a afirmat că parteneriatele semnate întăresc şi revitalizează industria de apărare din România. „Armata română a lansat mai multe programe de achiziţii, iar noi nu vrem o relaţie de client-furnizor, ci de parteneri. Preşedintele Macron a propus o relaţie mai solidă pentru a lega Romania de o Europa puternică şi pentru a acţiona împreună împotriva ameninţărilor”, a declarat Michèle Ramis.

În mesajul pe care l-a transmis Ministerul Economiei prin Secretarul de stat, Ioan Radu s-a subliniat că ”în cadrul privatizării industriei de apărare, programele navale înregistrează întârzieri.”

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a transmis, tot printr-un reprezentant, că prin Planul de Înzestrare al Armatei Române pentru perioada 2017-2026 există 8 programe concrete referitoare la modernizarea sistemului de apărare şi industrei de armament.

Grupul industrial francez Naval Group este specializat în proiectarea şi construcţia de nave militare şi doreşte să identifice cât mai mulţi parteneri români pe care să-i antreneze în programele lor. GICAN este organizaţia care înglobează industriile de construcţie navală din Franţa.

Franţa nu este singura ţară interesată de construirea celor 4 corvete multifuncţionale. Olandezii de la Damen Shipyards Group se numără printre favoriţii acestei curse care înseamnă şi modernizarea industrei de apărare, dar şi câteva miliarde de euro.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI