Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a afirmat miercuri, la Alba Iulia, că nu are nimic împotriva ca o persoană aflată sub control judiciar să apară în emisiuni de televiziune, dar dacă ceea ce declară aceasta se circumscrie unei noţiuni de comunicare directă sau indirectă a unor elemente care pot influenţa ancheta, atunci ar fi normal ca procurorul să-i limiteze acest drept.
'Eu am spus atunci la acea şedinţă a CSM ( din data de 19 februarie - n.r.), (...), că nu am nimic împotrivă ca persoana să iasă în emisiuni televizate. Poate să iasă să spună orice. Numai că dacă ceea ce declară se circumscrie acestei noţiuni de comunicare directă sau indirectă a unor elemente care pot influenţa ancheta, atunci ar fi normal ca procurorul să-i impună sau să-i limiteze acest drept, care, oricum în general, este limitat. Ar fi şi o măsură de prevedere şi predictibilitate pentru inculpatul în cauză, pentru că încălcarea măsurilor stabilite conduce la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură evident mult mai gravă, mă refer la arestul la domiciliu sau arestarea preventivă. Şi atunci să nu invoce în faţa instanţei, la cererea procurorului, că nu a cunoscut că şi prin emisiuni televizate poate să facă acest lucru', a explicat, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Muscalu, citat de Agerpres.
Procurorul a menţionat că orice măsură preventivă înseamnă într-un fel sau altul o limitare a drepturilor persoanei. 'Noul Cod de Procedură Penală spune foarte clar ce înseamnă şi ce obligaţii poate să impună procurorul atunci când ia faţă de inculpat această măsură preventivă, la fel şi judecătorul de drepturi şi libertăţi. Între altele, una dintre obligaţiile pe care le poate stabili organul judiciar, că-i procuror sau instanţă, este aceea de a nu comunica în mod direct sau indirect cu celelalte persoane din dosar. De ce? Pentru că îţi asiguri un beneficiu de libertate în cadrul acestei măsuri preventive, dar trebuie să îmi asigur şi investigaţia mea şi urmărea penală să nu-mi fie date peste cap', a declarat procurorul Muscalu.
Membrul CSM a apreciat că măsura preventivă a controlului judiciar este un beneficiu pentru persoană şi trebuie să profite de ea.
'Nu există nicio îngrădire, poate să apară în orice emisiune televizată, dar luaţi ca exemplu o persoană dintr-o reţea de trafic de droguri care este pusă sub control judiciar şi care apare la televizor şi începe să dea indicaţii şi să transmită cum a adus ea drogul în ţară, ca ceilalţi să înţeleagă şi să declare în acelaşi sens', a subliniat Muscalu. El a spus că de la cazul Elenei Udrea s-a pornit. 'De acolo evident s-a pornit. Dar eu am dat apoi exemplu într-un interviu că se poate întâmpla atunci când vorbim despre o criminalitate predictibilă, când vorbim de crimă organizată, unde sunt implicate mai multe persoane. Când e criminalitate ocazională nu e nicio problemă, poate să vină să vorbească pentru că s-a comis fapta şi nu are legătură cu alte persoane. Dar pe zona criminalităţii predictibile, interesul organului judiciar - procuror, poliţie - este acela de a descoperi toţi membrii reţelei, de a-i trage pe toţi la răspundere penală pentru a destructura gruparea respectivă', a declarat membrul CSM.
Procurorul a susţinut, în 19 februarie, în plenul CSM, că ar trebui să se iniţieze o modificare a Codului de procedură penală cu privire la controlul judiciar. Plecând de la cazul Elenei Udrea, Muscalu a afirmat că ar trebui să se discute în comisiile din CSM despre modificarea legislaţiei referitoare la măsura controlului judiciar şi să existe o interdicţie a suspecţilor de a face afirmaţii în spaţiul public prin intermediul presei şi al altor mijloace de comunicare, precum reţelele de socializare. El a motivat că, în acest fel, respectivele persoane transmit mesaje celorlalţi inculpaţi sau părţi din dosar.
- A doua zi, ca reacţie la propunerea procurorului Gheorghe Muscalu, Elena Udrea a afirmat că aceeaşi interdicţie trebuie să o aibă şi acuzatorul. ''Domnul procuror Gheorghe Muscalu este de părere că persoana aflată sub control judiciar nu ar trebui să aibă voie să comunice public legat de cauza în care este acuzat. Deşi ideea a venit ca urmare a situaţiei create în cazul meu, declar că sunt total de acord! Dar, pentru ca scopul de a nu fi afectat actul justiţiei să fie atins, ar trebui ca aceeaşi interdicţie să o aibă şi acuzatorul'', a scris, pe Facebook, Elena Udrea.