Meleșcanu se întoarce la Externe, pentru a treia oară în 25 de ani

Călin Popescu Tăriceanu a câștigat patru din cele 26 de portofolii, unul fiind adjudecat de Teodor Meleșcanu, care se întoarce la Ministerul de Externe. Daniel Constantin a obținut cel de-al doilea post de vicepremier. Tăriceanu a rămas șef la Senat și a dat asigurări că viitorul Guvern va fi „o singură echipă”

Ministerul Comunicațiilor Augustin Jianu

Jianu a fost Director General la Centrul National de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO. În decembrie 2015, EVZ a scris despre el că și-a dat singur mai multe prime lunare. A mai lucrat în Ministerul pentru Societatea Informațională, consilier al ministrului Ecologiei și a fost, până în 2014, administratorul unui SRL. Augustin Jianu a terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare, din cadrul Politehnicii din București. Are numai 30 de ani și e de loc din Craiova. Conform declarației de avere, nu are nici casă, nici mașină proprietate personală. A avut un venit, în 2015 de de 39.655 lei. și a mai câștigat 8.160 lei din alte activități.

Ministerul Sănătății Florian Bodog

Noul ministru s-a născut la Oradea, și are 45 de ani. În 1997, acesta a a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea. De profesie este medic chirurg. Din 2009, timp de un an, acesta a ocupat funcţia de director al Spitalului Clinic Judeţean Oradea. Din 2010 a păşit în Ministerul Sănătăţii, unde a ocupat pe rând, între anii 2010-2012, funcţiile de director, direc tor de cabinet şi Secretar de Stat. A fost ales senator pentru prima dată în anul 2012, pe listele PSD. De numele acestuia se leagă şi două controverse publice notate de ebihoreanul.ro: nu ar putea să conducă doctorate legal, iar banii folosiţi de acesta în campania locală din 2012 ar proveni de la o firmă austriacă cu interese în sistemul sanitar românesc.

Ministerul Tineretului Marius Dunca

Marius Alexandru Dunca (36 de ani) a fost şef la ANPC și a fost demis din funcţie de fostul premier, Victor Ponta, după tragedia din clubul Colectiv. A fost dezvăluit faptul că inspectorii ANPC au primit o sesizare legată de Colectiv şi au fost în control joi, cu o zi înainte de tragedie. După demiterea de la ANPC, Marius Dunca a fost numit secretar general al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO). Dunca a fost directorul firmei de curăţenie Diamond Cleaning din Braşov. A absolvit Universitatea Transilvania - Brașov, în 2004, ca inginer mecanic. El are trecut în declaraţia de avere doar un scuter fabricat în 2015.

Ministerul Mediului Daniel Constantin vicepremier

Daniel Constantin este deputat de București, copreședinte ALDE. În vârstă de 38 de ani, Daniel Constantin, propus de PSD și ALDE să preia conducerea Ministerului Mediului, a intrat în politică în anul 2006, fiind promovat și susținut de Dan Voiculescu, căruia i-a succedat la conducerea Partidului Conservator. A fost ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în guvernul Ponta. Absolvent al facultății de Zootehnie (în 2002), Daniel Constantin a trecut pe rând prin mai multe funcții, ca aceea de director general la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, evaluator la Banca Mondială în cadrul proiectului MAKIS și coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare Europeană.

Ministerul Muncii Olguța Vasilescu

În politică de la 16 ani, Olguța Vasilescu poate fi considerată creaţia politică a lui Vadim Tudor. Aceasta şi-a început activitatea în 1991 în PRM, iar din 2008 este membru în PSD. Puţini sunt cei care ştiu că primul job al noului ministru a fost în presă sau că aceasta are centura neagră la karate. În 2000, Lia Olguţa Vasilescu a intrat în Parlament. În 2012 a candidat la alegerile locale, devenind primar al municipiului Craiova, mandatul fiindu-i reînnoit după alegerile din iunie 2016. La capitolul studii, în anul 1997 a absolvit Facultatea de Litere și Istorie. Olguța Vasilescu este judecată pentru fapte de corupţie, într-un dosar al DNA. Potrivit declaraţiei de avere, Lia Olguţa Vasilescu are bijuterii în valoare de 10.000 de euro, aproape 200.000 de lei în conturi şi 6.665 de euro.

Ministerul de Externe Teodor Meleșcanu

Teodor Meleșcanu (75 ani) este propunerea ALDE pentru ministerul de Externe. El este diplomat cu o carieră de circa 50 de ani. A fost ministru de Externe între 1992 și 1996, în Cabinetul Nicolae Văcăroiu. El a mai ocupat această funcție și în 2014, pentru doar opt zile, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, și a fost implicat în scandalul legat de votul din Diaspora. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a argumentat prezenţa lui Meleşcanu în guvern, precizând, cu referire la implicare acestuia în procesul defectuos de vot din 2014, că „toată lumea e implicată în accidente de circulaţie”. În Guvernul Tăriceanu, Meleșcanu a fost ministru al Apărării. Deși în 2012 făcea parte din PNL, în perioada când la guvernare era USL, președintele Traian Băsescu l-a numit pe Meleșcanu şef al SIE. În septembrie 2014, el a demisionat a intra în cursa alegerilor prezidențiale.

Ministerul Transporturilor Alexandru Cuc

Noul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost director general la Zona Liberă Giurgiu și consilier județean Giurgiu PSD. El a fost purtătorul de cuvânt al organizației județene PSD Giurgiu, fiind un apropiat al senatorului Niculae Bădălău. Este un apropiat şi al fostului profesor de sport Marian Mina care a ajuns președinte al Consiliului Județean Giurgiu dar și șef al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București. În mandatul lui Mina la cârma CJ Giurgiu, Cuc i-a fost consilier. Numit de fostul premier, Victor Ponta, secretar de stat în Ministerului Transporturilor- Dacian Ciloş l-a dat afară. Surse oficiale au susţinut la acea vreme că Răzvan Cuc ar fi participat la o activitate electorală. Noul ministru al Transporturilor are o licență în drept obținută la Universitatea Hyperion, București - 2009 – 2012 și o alta în economie la Universitatea Americană din București.

Ministerul Consultării Publice Gabriel Petrea

Liderul organizației de Tineret a PSD, Gabriel Petrea (32 ani), este și cel mai tânăr ministru din cabinetul Grindeanu. În perioada 2012-2015 a fost viceprimar al Sectorului 6. La alegerile din iarnă a obținut primul său mandat de deputat de București, fiind primul pe lista PSD. În urmă cu doi, Petrea spunea că fostul premier Victor Ponta și fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu l-au convins să intre în PSD, în 2007. Ascensiunea lui politică a fost strâns legată de cea a Ecaterinei Andronescu, Petrea conducând multe organizații studențești și având mai multe funcții in cadrul Politehnicii și a Ministerului Educației când Andronescu a fost rector și ministru.

Ministerul Comerțului Florin Jianu

Florin Jianu (41 de ani) este propunerea PSD pentru conducerea Ministerului IMM-urilor şi antreprenorilor, acesta fiind un portofoliu nou creat. Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, Jianu are o strânsă legătură cu ex-premierul Victor Ponta, acesta fiind motivul pentru care a ocupat poziţia de ministru delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, în perioada martie-decembrie 2014. Potrivit acelorași surse, Florin Jianu se află în relații foarte bune și cu actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, care l-a propus personal pentru a face parte din viitoarea formulă guvernamentală PSD-ALDE. Totodată, Jianu are numeroase legături atât în mediul afacerilor interne, cât și în acela al afacerilor externe.

Ministerul Turismului Mircea Dobre

Deputatul PSD-ist Mircea Dobre a fost acuzat, în repetate rânduri, atât de presa centrală, cât şi de cea locală, că a făcut afaceri prospere cu Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa. De altfel, constănţeanul Mircea Dobre se află în strânse şi vechi legături cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, ambii fiind trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Firmele lui Mircea Dobre – aflate sub paravanul generic “Dobre şi Fiii” au câştigat constant, de-a lungul ultimilor ani, diverse licitaţii. În anul de graţie 2013, firma “Dobre şi Fiii SRL” a câştigat pentru nu mai puţin de patru ani programul “Cornul şi Laptele” pentru întregul judeţ Constanţa, în valoare de 62 milioane lei.

Ministerul Energiei Toma Petcu

Unul dintre cele mai grele ministere este cel al Energiei, la conducerea căruia este propus Toma Petcu (38 de ani), din partea ALDE. Din CV-ul său reiese că nu a avut nicio tangenţă cu sectorul energetic. El are însă „calitatea” de a fi un apropiat al lui Daniel Chiţoiu, unul dintre liderii ALDE, fost deputat de Giurgiu, cu probleme penale. Printre argumentele care îl „recomandă pentru funcţia de ministru al Energiei” este că „a obţinut al doilea scor pe ţară la alegerile parlamentare”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. În CV-ul său public, Petcu spune că poate „asigura managementul oricărui compartiment din cadrul unei companii, cu excepţia celui economic”.

Ministerul Apelor Adriana Petcu

Buzoianca Adriana Petcu va conduce Ministerul Apelor şi Pădurilor. Petcu este director al Direcţiei Apele Române Buzău- Ialomiţa din 2010. „Doamna Adriana Petcu a câştigat în justiţie şi este un subiect închis”, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD referindu-se la demersul Agenţiei Naţionale de Integritate, care a sesizat instanţa, în urmă cu doi ani, cu privire la o posibilă stare de incompatibilitate. În 2014, Adriana Petcu a intrat în atenţia ANI care o găsea în conflict de interese, pe motiv că „în exerciţiul funcţiei de director, Petcu a semnat o adresă transmisă Administraţiei Naţionale „Apele Române”, prin care s-a propus includerea sa în componenţa grupului de lucru al Proiectului „SIGMA FOR WATER”.

Ministrul pentru relația cu Parlamentul Grațiela Gavrilescu

Propusă de ALDE, are 50 de ani, este la al patrulea mandat de deputat, a fost ministru al Mediului Apelor şi Pădurilor şi viceprimar al muncipiului Ploieşti. Şi-a început activitatea profesională ca inginer chimist-tehnolog. S-a născut la data de 24 iunie 1966, în Bucureşti, şi este căsătorită. În timpul mandatului de ministru, Gavrilescu l-a avut subordonat chiar pe soţul său, Mihai Gavrilescu,care era angajat la Departamentul Ape şi Păduri din minister. Din 2004 şi până în 2013 a fost membru al PNL Prahova, iar apoi a fost printre primii care i s-au alăturat lui Călin Popescu Tăriceanu la fondarea Partidului Liberal Reformator.