Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, la audierea în Parlament, că s-a făcut o analiză privind avantajele și vulnerabilitățile la care se expune România prin mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim pe care o va trimite decidenților politici.
„Am făcut acest prim pas care este o schiță a avantajelor și vulnerabilităților mutării Ambasadei din Israel. Ne pregătim să facem o analiză pe care să o supunem decidenților politici. Dvs. cântați după ureche, eu cânt după note. Nu este un document secret, scrie pe el că are informaţii care nu sunt publice, deci s-a discutat la confidenţial.
Am avut o primă întâlnire interministerială cu mai multe segmente ale Guvernului. Am convocat întâlnire cu ministrul de Interne, cu ministrul Apărării, cu SIE, SRI, și i-am rugat să ne prezinte care sunt avantajele unei asemenea soluții, care sunt vulnerabilităţile. I-am rugat să ne prezinte în scris. Documentul este la ministerul de Externe”, a spus Meleșcanu.
De asemenea, ministrul de Externe a subliniat că a invitat Administrația Prezidențială la consultări în vederea realizării analizei mutării Ambasadei.
„Am invitat și Administrația Prezidențială la această consultare, care a considerat că se va implica după ce se va ajunge la elaborarea unui material, care să fie prezentat la nivelul Președinției”, a punctat Meleșcanu, întrebat fiind de Opoziție dacă nu ar fi trebuit să existe un dialog cu președintele Iohannis care este titularul pe politică externă.
De altfel, Meleșcanu nu a dorit să comenteze declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care a declanşat dezbaterea publică pe acest subiect.
„Inițiativa noastră a fost de a cere un mandat pentru a face evaluarea (oportunității mutării Ambasadei din Iersualim n.r.). Dl. Dragnea este un om politic, este șeful celui mai mare partid din România, și poate să facă ce declarații dorește”, a punctat Meleșcanu.