Ministerul de Externe nu mai are soluții pentru votul românilor din Diaspora

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu participă astăzi la Ora Guvernului în plenul Camerei Deputaților. Prezența diplomatului a fost solicitată de grupurile parlamentare ale PNL și USR. Dezbaterile au loc pe două teme: „Dreptul la vot al Diasporei, călcat în picioare de ministrul Meleșcanu” și „Blocarea votului românilor din diasporă”. Senatul dezbate și votează moțiunea simplă cu tema: „26 mai vă cere demisia, domnule Meleșcanu”. Ieri, Meleșcanu a prezentat raportul cu privire la alegerile din Diaspora.

Ministrul de Externe susține, în continuare, că procesul de vot la unele secții din străinătate s-a desfășurat mai greu și unii români nici nu au reușit să voteze, deși au stat aproape o zi la coadă din cauza referendumului suprapus peste alegerile europarlamentare.

„Principala problemă a fost că, în loc de un scrutin referitor la alegerile parlamentare, am avut două scrutinuri. În afară de un buletin de vot, am avut trei buletine de vot. Lucrul acesta, în mod firesc, a grevat foarte mult timpul de vot pentru fiecare cetăţean”, a declarat, ieri, Meleșcanu.

Șeful diplomației române a explicat că, încă din luna februarie, a transmis misiunilor diplomatice o notă în care le-a cerut o situație a secțiilor de votare existente și precizări dacă ar fi nevoie de suplimentarea lor. Au fost organizate 441 de secții de votare, mai mult decât dublu față de alegerile anterioare, când au fost organizate 190 de secții.

Cele mai multe secţii de votare au fost organizate în Italia - 76, Spania - 50, Republica Moldova - 36, SUA - 31 de secţii Marea Britanie - 29 de secţii, Germania- 25, Franţa - 17 Austria - 9, Belgia 8. Țările cu cele mai mari probleme au fost Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Austria, Cipru, unde există comunităţi foarte maride români.

Au fost semnale încă înainte de alegeri

În 18 mai, cu câteva zile înainte de scrutine, ministerul anunța că au intervenit probleme în cazul a nouă secții din diverse țări și despre care a fost înștiințat în ultima clipă. „Misiunile diplomatice care au propus secțiile de votare respective s-au confruntat cu decizii unilaterale ale autorităților publice locale de a rezilia contractele de închiriere încheiate pentru organizarea secțiilor de votare. De asemenea, au existat situații în care instituțiile publice în care s-au închiriat săli pentru organizarea secțiilor de votare aveau afișate adrese vechi, neactualizate sau chiar au comunicat, în adrese oficiale către misiuni, adrese incomplete sau eronate”, comunica la acea dată ministrul.

Scuze și lipsă de soluții

Nici pentru viitoarele alegeri situația nu se anunță prea bună dacă nu se va introduce votul electronic, prin corespondență, sau nu se va prelungi perioada de vot pentru românii din străinătate. Teodor Meleșcanu spune că MAE a epuizat toate resursele, adică nu se pot organiza atâtea secții de votare câte s-ar cere.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că ministerul pe care îl conduce şi-a „epuizat resursele” pe care le poate pune la dispoziţia românilor din diaspora care vor să voteze. „Este regretabil şi îmi cer scuze pentru toţi oamenii care au stat la coadă. Ministerul de Externe şi-a atins pragul capacităţilor sale logistice”, a spus Meleșcanu. Va urma o discuție cu ambasadorii și se vor analiza cauzele și responsabilitățile.

Ministrul a mai precizat că în ziua alegerilor, după ora 16.00, a solicitat prelungirea perioadei de vot, însă Biroul pentru secţiile de votare din străinătate nu a acceptat modificarea programului.

Și ministrului de Interne Carmen Dan i s-a cerut demisia din cauza sincopelor din țară. Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă anunța că va prezenta personal rapoartele celor două ministere și cine a greșit, „și sigur cineva a greșit” și va răspunde. Ieri, în ziua când trebuia să le prezinte, i-a lăsat pe cei doi miniștri să o facă. Carmen Dan a ieșit cu acest raport aseară.