Evenimentul Zilei > Actualitate > Informația momentului despre testele de anticorpi. Cât ajută la stabilirea nivelului de protecție anti-COVID
Informația momentului despre testele de anticorpi. Cât ajută la stabilirea nivelului de protecție anti-COVID

Informația momentului despre testele de anticorpi. Cât ajută la stabilirea nivelului de protecție anti-COVID

Testele de anticorpi sunt deocamdată irelevante pentru cei care doresc să determine dacă au nevoie de a treia doză de vaccin împotriva COVID-19.

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat de ce măsurarea anticorpilor nu este un criteriu relevant pentru cei care intenționează să-și facă și doza booster. În opinia sa, cei care, în urma vaccinării sau a trecerii prin boală, își fac teste de anticorpi în funcție de care stabilesc dacă mai fac și a treia doză de vaccine, nu procedează corect.

„Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare.

Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele. Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană.

De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției”, a spus Valeriu Gheorghiță, pentru Digi 24.

Medicul Valeriu Gheorghiţă refuză să intre în politică. Planurile sale de viitor sunt cu totul altele
Sursa foto: EVZ

Precizările medicului Valeriu Gheorghiță

Medicul a precizat că în acest moment că testele determină o valoare a anticorpilor care sunt legați de proteina spike care produce COVID, dar asta nu înseamnă că aceștia blochează și virusul.

„În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție, undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate. Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți.

Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.