Medicul timișorean Dorel Săndesc a fost decorat, cu ocazia Zilei Naționale, de către președintele Klaus Iohannis. ”Îngerul păzitor” de la ATI a fost recompensat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Este o recunoaștere pentru dăruirea cu care și-a pus priceperea în slujba oamenilor și a medicinei românești.
Dorel Sandesc este preşedinte al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, profesor universitar de Anestezie și Terapie Intensiva la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara și a condus multă vreme Clinica ATI din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Județean Timișoara. Timp de doi ani (2014 – 2016) el a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.
”Medicina, dar terapia intensivă, reanimarea, în special, a contribuit enorm la schimbarea perspectivei în legătură cu acest concept. Trăiești cu el, tu, ca simplu om, vezi că există viață după moarte. Percepția despre moarte mi s-a schimbat radical. Aveam o imagine despre moarte, care era un punct final. O contribuție majoră a avut-o activitatea de transplant de organe de la pacienți în moarte cerebrală. Pacientul în moarte cerebrală este un pacient căruia creierul i se oprește total din activitate, este evident că toate celelalte organe se vor opri, variabil de la ore la zile. Până la apariția terapiei intensive, care permite menținerea acestor organe, cu aparatele de respirație, până atunci moartea se punea prin diagnosticul de stop cardiac. Acum s-a constatat că dacă apare moartea creierului, foarte rapid, toate celelalte organe se opresc, terapia intensivă a permis să mai mențină organele funcționale. Astfel s-a permis ca organele încă viabile dintr-un om declarat decedat să poată fi transplantat și să asigure viața altor oameni. Și atunci când vezi pacientul declarat decedat, cu certificatul de deces completat, adus în sala de operație și-n toracele lui vezi inima bătând, alte organe viabile, sigur că acel lucru te provoacă, te cutremură, te lipește de peretele sălii de operație fierbinte și te întrebi ce este moartea. În momentul în care noi declarăm moarte, nu este momentul în care tot organismul a dispărut, este o convenție, punctul fără întoarcere. Este momentul în care dintr-un pacient mort iei niște organe vii și viața să continue în alții, ori nu este aceasta cu ”moartea pe moarte călcând”? Nu este aceasta viața după moarte?” a spus medicul Dorel Săndesc, la Antena 3, în primăvara acestui an.