Omerta oltenească. Medicul care l-a favorizat pe președintele Consiliului Județean vrea șefia Direcției de Sănătate Olt

Omerta oltenească. Medicul care l-a favorizat pe președintele Consiliului Județean vrea șefia Direcției de Sănătate Olt

Ca să-i închidă gura, pesediştii din Olt vor să-l pună şef la Direcţia de Sănătate Publică pe medicul Andrei Iordache, cercetat penal pentru că a schimbat probele de sânge în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Oprescu, este judecat pentru omor din culpă

Postul de director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, ocupat de un interimar după ce la concursul de anul trecut niciun candidat nu a reuşit să obţină notă de trecere, este folosit de liderii locali ai PSD, mari câştigători ai alegerilor din 11 decembrie, ca armă împotriva rivalilor din PNL. Surse din principalul partid de guvernământ au declarat pentru Evenimentul zilei că şefii pesedişti de la Slatina fac presiuni ca șeful PNL Slatina, medicul Andrei Iordache, să fie numit interimar, urmând să fie titularizat pe post, după concursul organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pe 5 aprilie.

Miza mare nu este doar atragerea în PSD a preşedintelui PNL Slatina. Dar, pentru a vedea ce este de fapt în spatele acestui sprijin, trebuie să ne întoarcem în 2013 când Andrei Iordache era managerul Spitalului Judeţean.

Accidentul care leagă cariere

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, Marius Oprescu este președintele Consiliului Județean, dar acum 4 ani el era doar „vice”. În seara de 3 octombrie 2013, Marius Oprescu, pe atunci vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, aflându-se la volanul unui autoturism de teren al instituţiei, a lovit o căruţă. În urma accidentului un om a murit, după trei săptămâni de spitalizare. Oprescu a refuzat testarea cu fiola, aşa că a fost dus la Spitalul Judeţean pentru a i se recolta proba de sânge. Acolo nu s-a procedat conform legii, vicelui Consiliului Judeţean recoltându-i-se sânge într-un cabinet, departe de ochii poliţiştilor care îl însoţeau. După aceasta, Marius Oprescu, Andrei Iordache şi angajaţi ai Spitalului Judeţean Slatina au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Autorul accidentului este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, fals privind identitatea, abuz în serviciu contra intereselor publice şi refuzul testării aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei. Managerul Spitalului Judeţean Slatina, dr. Andrei Iordache, este cercetat pentru favorizarea infractorului şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dr. Ecaterina Buzău pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la fals privind identitatea şi favorizarea infractorului, iar asistenta medicală Maria Stanca, cea care a prelevat probele de sânge, pentru favorizarea infractorului. Toţi patru au fost reţinuţi pentru 24 de ore, judecătorii slătineni respingând cererea procurorilor de arest preventiv.

„Donatorul” are grupa zero, sângele e A1

După începerea anchetei, procurorii au primit informația că probele de sânge au fost schimbate. Au cerut repetarea analizelor și au descoperit că sângele din probe aparținea de fapt altor două persoane, neidentificate până acum. Sângele din probele recoltate în seara accidentului era grupa A1, în vreme ce vicepreședintele CJ are grupa zero, se arată în rechizitoriul procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, care citează rezultatele analizelor de sânge comparative făcute de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici.

Disjungerea salvatoare

Mai mult, un medic legist din Spitalulul Judeţean Slatina a acuzat că superiorii săi i-ar fi cerut să scrie în certificatul de deces că bărbatul accidentat a murit din cauza unor afecţiuni respiratorii, nu ca urmare a leziunilor suferite. Şi avocatul familiei victimei a susţinut că probele de sânge luate de la vicepreşedinte în noapte accidentului au fost schimbate, pentru a nu se afla dacă acesta consumase alcool.

Dacă Marius Oprescu, devenit de anul trecut preşedinte al CJ Olt, este judecat pentru ucidere din culpă, la Judecătoria Slatina, dosarul în care se cercetează înlocuirea probelor a fost disjuns, fiind încă în faza de cercetare la parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, la trei ani şi jumătate de la petrecea faptelor.

Contactat telefonic, medicul Andrei Iordache a declarat pentru Evenimentul zilei că ia în calcul să-şi depună candidatura pentru postul de director executiv al DSP Olt. „Nu sunt trimis în judecată, sunt doar cercetat de trei ani”, ne-a precizat Iordache, care ne-a mai spus că nu a plecat din PNL, ci a făcut un pas în spate ca urmare a rezultatelor slabe obţinute la alegeri.

Încrengătura de la Olt

Preşedintele PSD Olt este senatorul Paul Stănescu, până anul trecut preşedinte al Consiliului Judeţean, deci şi pe vremea când adjunctul şi urmaşul său Marius Oprescu a făcut accidentul. Stănescu este bun prieten, lucru notoriu în Slatina, cu judecătorul de la Curtea de Apel Craiova, Mariana Moţ, adusă în luna ianuarie de Florin Iordache, deputat de Olt, ca secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Fiul Marianei Moţ, Emil Moţ, este primarul Slatinei şi şeful pe municipiu al PSD, înainte fiind deputat. Marius Oprescu este preşedinte executiv al PSD Olt. Dosarul privind schimbarea probelor de sânge zace de mai bine de trei ani la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Şi ca să închidem cercul, cum nu deschide el gura despre adevărul din seara de 3 octombrie 2013, trebuie să spunem că Andrei Iordache fusese numit manager al Spitalului Judeţean de PSD, înainte fiind director al DSP tot cu susţinerea pesediştilor. A demisionat din PSD şi s-a înscris în PNL la începutul anului trecut, când la guvernare veniseră tehnocraţii