Decizia de mutare a vaccinării din reţeaua de medicină şcolară în cabinetele medicilor de familie a fost operată prin modificarea schemei de vaccinare începând cu 1 iulie şi ar urma să se aplice efectiv din toamnă, odată cu începerea anului şcolar 2012-2013.
Autorităţile motivează această schimbare prin statisticile îngrijorătoare, potrivit cărora, rata de vaccinare în şcoli nu atinge nici 70%. Chiar şi aşa, medicii de familie spun că numărul celor neimunizaţi va creşte şi mai mult, în condiţiile în care este greu de crezut că elevii de liceu se vor duce din proprie iniţiativă la medicul de familie.
Lipsa imunizării poate avea efecte catastrofale. De exemplu, o fată care nu este vaccinată antirubeolic şi face boala în timpul sarcinii riscă să nască un copil cu malformaţii. Vaccinurile obligatorii se fac la vârstele de 7, 9 şi 14 ani.
Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF) l-au informat pe ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, cu privire la problemele pe care le-ar putea crea mutarea vaccinării din reţeaua de medicină şcolară în cea a cabinetelor medicilor de familie. Îngrijorările specialiştilor l-au determinat deja pe ministrul Sănătaţii, Vasile Cepoi, să ia în calcul revenirea asupra ordinului care mută vaccinarea din şcoală la medicul de familie. 

Te-ar putea interesa și: