Medicii reamintesc măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus

Medicii reamintesc măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus

Numărul persoanelor monitorizate la domiciliu pe fondul epidemiei cu coronavirus  a depășit în România peste 900.000. În acest context medicii atrag atenția la simptomele reale ale bollii, dar și asupra faptului că există măsuri simple de prevenție, de care oricine ar trebui să țină cont.

Cele mai comune simptome pentru COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea seacă. Unii pacienți pot avea congestie nazală, rinoree, dureri musculare, dureri osoase ușoare sau moderate, dureri de gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat, transmit medicii citați de Radio România Actualități.

Specialiștii pun accent pe faptul că boala se transmite de la om la om în timpul strănutului sau tusei persoanei infectate, prin picături mici, care ajung în aer sau pe suprafețelor contaminate, dacă ducem mâinile la nas, gură sau ochi. De aceea ei vin cu o serie de recomandări. În primul rând se impune să păstrăm distanța de mai mult de un metru, aproximativ trei pași, față de cel care este bolnav.

Infecția cu noul coronavirus poate fi prevenită prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectarea acestora cu soluții pe bază de alcool. O măsură ideală este ca persoanele bolnave să poarte mască, pentru a preveni răspândirea virusului când tușesc sau strănută. Sunt de evitat, în cazul călătoriilor, zonele în care s-au înregistrat mai multe cazuri de infecție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doctorii atrag atenția că perioada de incubație a bolii este de până la 14 zile. În perioada în care pacienții nu prezintă simptome, purtarea măștii nu se impune, deoarece nu există dovezi că purtarea acesteia ar proteja persoanele care nu sunt bolnave.

În România, până în prezent, un număr de trei persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus. Una dintre acestea a fost declarată vindecată după ce testele medicale s-au dovedit negative. Cele două persoane purtătoare ale noului virus sunt internate în spitale de specialitate din Cluj-Napoca şi Timişoara, starea lor fiind stabilă, conform autorităților de sănătate publică.

În continuare, la nivel naţional, sunt în carantină instituţionalizată 42 de persoane, iar 900.431 sunt monitorizate la domiciliu, relevă ultimele date furnizate Grupul de Comunicare Strategică. Cetăţenilor care sunt monitorizaţi la domiciliu li se recomandă să nu părăsească spaţiile stabilite şi să păstreze permanent legătura cu autorităţile sanitare