Medicii au intrat in razboi! Extraordinarele culise ale Ordonanței de Urgență din Sănătate|EXCLUSIV EVZ
Editura Evenimentul si Capital

Medicii au intrat in razboi! Extraordinarele culise ale Ordonanței de Urgență din Sănătate|EXCLUSIV EVZ

Autor: | | 15 Comentarii | 4124 Vizualizari

Modificările Legii Sănătății aprobate marți, prin Ordonanță de Urgență, care vizează profesionalizarea managementului în spitale, au stârnit un adevărat tsunami în lumea medicală. Tot mai multe voci denunță interese oculte în lipsa unei dezbateri publice, a unei consultări de amploare. Cert este că graba cu care a fost aprobat acest act normativ naște suspiciuni

Surse din cadrul Ministerului Sănătății ne-au dezvăluit că, încă din luna iunie a acestui an, înaintea vacanței parlamentare, s-a încercat introducerea acestei Ordonanțe de Urgență, pe șest! Motivul ascuns îl reprezenta faptul că în urma unui periplu prin spitalele din întreaga țară, ministrul Vlad Voiculescu a vrut să facă niște schimbări de directori, să aducă niște cadre tinere, școlite, în mare parte, prin alte țări. Atunci a aflat că aceștia nu au competențe, pentru că nu sunt nici cadre universitare, nici medici primari. Este clar că nu poți deveni medic primar la 26-27 de ani! Conform zvonurilor care au circulat prin minister, interesul pentru tineri nu viza neapărat primenirea spitalelor la nivel superior, ci, pur și simplu, postarea în funcții-cheie a unor oameni ușor manevrabili, care să aprobe tot felul de contracte cu furnizorii de medicamente, aparatură etc. Din cauză că lipseau mai multe semnături lucrurile au fost amânate.

Vlad Voiculescu, suspectat că are interese în vânzarea medicamentelor

De această dată, „Ministerul Educației și-a dat avizul, iar pentru apobarea Academiei Române, primul ministru Dacian Cioloș și-a asumat responsabilitatea. Dar tot pe șest au făcut-o! Ordonanța nu a fost supusă vreunei dezbateri publice! Iar conotația politică scoasă la înaintare este trasă de păr, tocmai ca să nu se descopere adevăratele manevre care se pun la cale. Vezi Doamne, guvernul este de tehnocrați, deasupra oricăror implicații politice. Pe de altă parte, se tot vehiculează ideea promovării unor absolvenți ai unor universități celebre din străinătate. Sună frumos, dar puțină lume cunoaște, în detaliu, ce conștințe au acumulat cu adevărat. Mulți dintre absolvenți nu au făcut nici un pic de practică, costă enorm și vin înapoi în România, se specializează în spitalele noastre, făcându-și mâna pe bolnavii din țară. Facultățile de Medicină din România sunt apreciate și recunoscute în toată lumea. Mai ales când un absolvent are la activ și sute de ore de practică, ca să nu mai vorbesc de rezidenți. Tocmai buni să plece afară, pe bani serioși și România să rămână pe mâna nu știu cui, după ce s-au făcut atâtea investiții. Treaba cu experiența și practica nu prea îi interesează pe cei din conducerea ministerului. Câți cunosc faptul că Vlad Voiculescu este extrem de controversat și se zice că ar fi șeful mafiei medicamentelor”, ne-a mărturisit un angajat al ministerului.

Care sunt prevederile Ordonaței de Urgență?

1. Nu mai există obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar.

2. Funcțiile devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control la nivelul partidelor politice sau al societăţilor comerciale.

3. Este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu: deţinerea de către soţul/ soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager; alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager.

4. Managerul sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate