Medicii nu mai ştiu ce să facă: au tratat-o, au operat-o, totul în zdar! Părul continuă să-i crească din gingii. FOTO

Medicii nu mai ştiu ce să facă: au tratat-o, au operat-o, totul în zdar! Părul continuă să-i crească din gingii. FOTO

O femeie se lupă de la vârsta de 19 ani cu o boală extrem de rară: îi creşte părul din gingii. Boala se numeşte hirsutism gingival.

Apariția firelor de păr în cavitatea bucală este o boală necunoscută. Hirsutismul gingival este o boală rară care se manifestă prin creşterea firelor de păr asemănătoare genelor în cavitatea bucală. Medicii au căutat în literatura de specialitate şi au mai descoperit alte cinci cazuri similare - cu toții bărbați - datând din anii 1960.

În ceea ce priveşte cazul acestei femei, medicii au identificat o posibilă cauză a acestei situaţii în urma analizelor hormonale: sindromul ovarului polichistic. Conform medicilor, această condiţie medicală implică şi un dezechilibru hormonal, care ar putea sta la baza hirsutismului de care suferă femeia.

„Hirsutismul” - sau excesul de păr - este o consecință a acestui dezechilibru hormonal

În mod obişnuit, hirsutism se manifestă în acele zone în care deja există foliculi: membre şi pe tors. Dat fiind faptul că în cazul acestei femei vorbim despre creşterea părului din ţesuturile moi ale cavităţii bucale, medicii sunt de părere că sindromul ovarului polichistic nu reprezintă cauza, ci mai degrabă un factor care agravează problema iniţială.

Iniţial, medicii au decis îndepărtarea firelor de păr, urmată de administrarea unor contraceptive orale pentru restabilirea echilibrului hormonal. După şase ani, timp în care tratamentul hormonal a fost întrerupt, femeia s-a prezentat din nou la clinica unde a fost tratată prima dată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șase ani mai târziu, pacienta s-a întors la clinică. După ce a oprit medicația hormonală, hirsutismul ei gingival revenise

Medicii au decis ca în timpul procedurii de îndepărtare a firelor de păr să preleveze şi mostre din ţesuturile din care creşteau respectivele fire. În urma analizării acestor mostre, oamenii de ştiinţă au ajuns la ideea că ţesutul din cavitatea bucală semăna, într-o oarecare măsură, cu țesutul care formează pielea noastră, astfel că nu poate fi exclusă posibilitatea ca celulele ţesuturilor să fi fost activate şi să înceapă să funcţioneze într-un mod asemănător celulelor pielii.

Nu există o explicație clară pentru această anomalie

Nu se știe dacă pacientul a revenit la clinică în prezent sau dacă continuă să se lupte cu părul care-i crește printre dinți. De asemenea, nu este clar dacă anomalia dentară îi afectează sănătatea în alte moduri sau este doar inconfortabilă şi inestetică. Cu încă un caz în dosarele medicale, al acestei femei, medicii sunt la fel nedumeriţi cu privire la această boală ciudată. Studiul de caz a fost publicat în Chirurgie Orală, Medicină Orală, Patologie Orală, Radiologie Orală, potrivit celor relatate de sciencealert.

imaginea articolului principal