''Medici fără frontiere'': Epidemia de holeră din Haiti, tratată necorespunzător

În Haiti, oamenii îşi acoperă gura când merg pe stradă: se tem să nu se îmbolnăvească de holeră. Comunitatea internaţională a reacţionat cu întârziere şi a acordat prea puţin sprijin, astfel că epidemia nu a fost tratată corespunzător.

Concluzia aparţine organizaţiei ''Medici fără frontiere'', care a trimis în Haiti un număr impresionant de voluntari şi multe ajutoare. Toate acestea par insuficiente pentru a opri răspândirea maladiei, care a secerat deja 1.200 de persoane.

Haitienii dorm în corturi, după ce cutremurul de la începutul acestui an le-a distrus casele. Nici spitale nu prea mai au, nici băi publice. Strada a devenit latrină pentru mulţilocuitori, iar acest lucru favorizează răspândirea bolilor.

Reprezentanţii organizaţiei ''Medici fără frontiere'' cer sprijin internaţional rapid pentru construcţia de latrine, pentru a asigura alimentarea cu apă curată, pentru îndepărtarea trupurilor celor morţi de pe străzi şi pentru a asigura medicamente populaţiei înspăimântate că îşi va găsi sfârşitul din cauza holerei.

Până acum, organizaţia ''Medici fără frontiere'' a tratat 16.500 de haitieni care sufereau de holeră. Cifrele oficiale arată că 1.200 de oameni şi-au pierdut viaţa. Dacă şi alte organizaţii internaţionale s-ar implica activ, numărul celor salvaţi de la moarte ar putea fi mult mai mare. În plus, şi oamenii simpli ar putea fi convinşi că holera este tratabilă.