Medici din Argeş, trimişi în judecată pentru mită în cazul pensionărilor anticipate. 1.000 de șpăguitori au scăpat de acuzații!

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a celor doi medici de la Serviciul de Expertiză a Capacităţii de Muncă de la Casa Judeţeană de Pensii şi Asigurări Sociale Argeş pentru mită în cazul pensionărilor anticipate.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost deferite justiţiei Iulia Maria Mihai, medic şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă şi preşedinte al Comisiei de Expertiză Medicală, pentru luare de mită în formă continuată (487 acte materiale), şi Camelia Săndulescu, medic în cadrul aceluiaşi serviciu, pentru luare de mită în formă continuată (588 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea stare de fapt :

Inculpatele Săndulescu Camelia şi Mihai Iulia Maria și-au desfășurat activitatea, în perioada 2013 – 2014, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale la cabinetele de expertiză medicală din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală Argeș al Casei Județene de Pensii Argeș, din data de 09.12.2011 și până în prezent, inculpata Mihai Iulia Maria îndeplinind și funcția de șef serviciu.

  • În perioada noiembrie 2013 – februarie 2014, respectiv februarie 2014 – iunie 2014, inculpatele Săndulescu Camelia şi Mihai Iulia Maria au primit sume de bani sau alte foloase în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor lor de serviciu sau pentru a nu și le îndeplini în mod corespunzător.

În sarcina inculpatei Mihai Iulia Maria s-au reţinut 487 de acte materiale de luare de mită, iar în sarcina inculpatei Săndulescu Camelia 588 acte materiale, constând în aceea că, în perioadele menționate, au primit sume de bani cuprinse între 100 şi 200 lei şi alte foloase de la peste 1.000 de persoane care s-au prezentat în perioadele de referință la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală, prelungirea concediului medical peste 90 de zile sau pentru emiterea certificatului constatator asupra capacității de muncă.

  • În perioada 05.11.2013 – 13.02.2014, precum și în data de 06.03.2014, în legătură cu îndatoririle de serviciu, inculpata Săndulescu Camelia, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, a primit suma totală de 56.650 lei și alte foloase.
  • În perioada 17.02.2014-11.06.2014, în legătură cu îndatoririle de serviciu, inculpata Mihai Iulia Maria, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, a primit suma totală de 44.900 lei și alte foloase.

 

Cum se făcea pensionarea frauduloasă

 

Prin plata acestor sume se urmărea pensionarea medicală anticipată a unor persoane a căror stare de sănătate nu justifica această decizie, prin atestarea nelegală a diverse grade de incapacitate de muncă sau verificarea sumară a documentelor prezentate pentru examinările medicale obligatorii, iar în unele situaţii pentru emiterea deciziei de pensionare. Astfel, au existat situații în care, într-o singură zi, medicul Mihai Iulia Maria a primit într-o singură zi sume de bani și alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză.

 

Traseul șpăgii

 

Potrivit actelor de urmărire penală efectuate, banii le erau remiși celor două inculpate în următoarele modalități concrete: - persoanele solicitante au inserat printre actele medicale prezentate inculpatelor sume de bani pe care acestea, luându-și măsuri de precauție, și le-au însușit; - persoanele solicitante au pus sume de bani pe masa de lucru a inculpatelor sau le-au înmânat acestora, pe care, de asemenea, și le-au însușit; - persoanele solicitante au introdus sume de bani direct în buzunarele inculpatelor; - persoanele solicitante au remis inculpatelor, separat, sau împreună cu sume de bani, diverse foloase, în marea lor majoritate produse alimentare, parfumuri și alte produse cosmetice, bijuterii, obiecte decorative; - inculpatele au primit, în unele cazuri, sume de bani care se aflau în dosarele medicale puse la dispoziție de către asistentele medicale; - de fiecare dată când au primit sume de bani sau alte foloase, inculpatele și-au luat măsuri de precauție ca această activitate să nu fie observată de alte persoane (acopereau imediat sumele de bani cu diverse înscrisuri atunci când în încăpere mai intra cineva, iar după primirea sumelor de bani sau a foloaselor, într-un interval de timp foarte scurt, le ascundeau în anumite zone aflate în apropiere).

Pensionare în 2-3 minute

În toate cazurile în care inculpatele au primit sume de bani sau foloase cu titlu de mită, au evitat orice discuție legată de remiterea acestor bani sau foloase, evitând, de asemenea, să atingă pentru un timp foloasele primite de la persoanele pe care nu le cunoșteau foarte bine. - În condițiile în care inculpatele observau remiterea sumelor de bani sau a altor foloase, completau apoi cu rapiditate actele medicale de dispoziție după care, fără să examineze clinic persoanele solicitante, le cereau acestora să părăsească biroul pentru a primi deciziile, avizele sau certificatele de la asistentele medicale. De cele mai multe ori, întreaga procedură cu persoana solicitantă dura circa 2-3 minute sau, în unele situații, mai puțin de un minut, interval de timp foarte scurt în care inculpatele ”examinau” actele medicale şi emiteau deciziile pentru stabilirea gradului de invaliditate, avizele pentru prelungirea concediilor sau certificatele pentru stabilirea capacității de muncă; Au existat, de asemenea, situații în care inculpatele Mihai Iulia Maria şi Săndulescu Camelia au primit bani sau alte foloase cu titlu de mită în contextul în care au permis persoanelor solicitante să depună documentații medicale incomplete ori care nu susțineau diagnosticul la momentul respectiv.

 

Șpăguitorii au scăpat

Cu privire la cele peste 1.000 pe persoane care au fost cercetate în cauză sub aspectul infracțiunii de dare de mită, s-a dispus renunțarea la urmărirea penală. În baza art. art.318 C. pr. pen, având în vedere toate circumstanțele cauzei, conținutul faptelor, modalitatea și împrejurările concrete de săvârșire, vârsta, persoana suspecților, s-a constatat că nu există interes public în urmărirea acestora.

  • În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii constând în indisponibilizarea sumelor de 52.430 lei și 4.220 lei, aparținând inculpatei Săndulescu Camelia, precum și asupra sumelor de 35.426,17 lei și 1.185 lei, 2000 USD, 145 euro, 210 lire sterline, aparținând inculpatei Mihai Iulia Maria.

Dosarul prezent a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș.