Evenimentul Zilei > Social > Medicamentele cu care sunt tratați pacienții COVID. Lista Ministerului Sănătății
Medicamentele cu care sunt tratați pacienții COVID. Lista Ministerului Sănătății

Medicamentele cu care sunt tratați pacienții COVID. Lista Ministerului Sănătății

Consumul de medicamente pentru tratarea pacienților de COVID-19 a crescut de 6 ori, în ultimele două luni, la nivelul spitalelor din România.

Ministerul Sănătăţii a prezentat situația medicamentelor folosite pentru tratarea pacienților de COVID-19 în această perioadă. Într-un comunicat de presă, emis de instituție se arată că, la începutul lunii septembrie, Guvernul a alocat 386.660.000 lei pentru suplimentarea în vederea achiziţiei medicamentelor destinate tratării pacienţilor cu COVID.

Conform comunicatului de presă, Ministerul a asigurat, în perioada septembrie-octombrie 2021, un număr de 126.845 de flacoane de Veklury (Remdesivir). În data de 15 octombrie, ministerul a semnat un contract subsecvent cu firma producătoare pentru 139.200 de flacoane de Veklury (Remdesivir). Acestea ar trebui să acopere necesarul până în luna decembrie a anului 2021. Un alt contract va fi semnat, în perioada următoare, pentru alte 100.000 de flacoane pentru asigurarea consumului în luna ianuarie anul viitor.

În comunicatul de presă se arată că Veklury (Remdesivir) a fost primul tratament autorizat pentru pacienții infectaţi cu noul coronavirus. Medicamentul se administrează pacienţilor cu forme critice şi severe, ventilaţi mecanic, sau care necesită aport de oxigen.

Sursa: Arhiva EVZ

Anticorpii monoclonali previn formele dificile ale bolii

Un alt medicamente este Tocilizumab pentru achiziția căruia Ministerul Sănătăţii a făcut eforturi considerabile în ultima perioadă. În perioada septembrie – octombrie 2021, au fost repartizate către unităţile sanitare un număr de 14.106 de flacoane de diferite volume din acest medicament.

„În prezent se fac demersuri pentru încheierea unui nou constract subsecvent pentru achiziţia unui număr de 1.000 de flacoane de Tocilizumab, din care 900 de flacoane de 400 mg”, au explicat reprezentanţii Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății a mai solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene. Astfel vor putea fi cumpărate încă 12 700 de flacoane de Tocilizumabum.

Tot în această perioadă, Ministerul Sănătăţii a finalizat achiziția pentru 10.000 de doze de anticorpi monoclonali, primele 7.500 de doze fiind deja repartizate în 147 de spitale. Anticorpii monoclonali reprezintă o şansă pentru prevenirea formelor severe de COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele uşoare şi medii de boală.

Ministerul Sănătății a primit donații de la alte state

Tot pentru asigurarea asistenţei medicale a pacienţilor infectaţi, Ministerul Sănătăţii a obţinut donaţii de anticorpi monoclonali şi Tocilizumab din partea mai multor state europene. Aceste stocuri au ajuns deja la unitățile medicale.

La 1 noiembrie, un număr de 519.839 de tablete, reprezentând 10.396 de cutii, de Favipiravir se aflau în stocul unităţilor sanitare de pe întregul teritoriu al României. Conform Ministerului Sănătății, din 12 octombrie a fost facilitată asigurarea medicamentului Favipiravir în ambulatoriu cu prescripţie medicală.

 

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.