Șeful secției Gastroenterologie a Spitalului județean Sibiu, dr. Alexandru Frăticiu, a fost pus sub control judiciar de către procurorii care l-au prins în timp ce primea o mită de 200 de euro.
Banii reprezentau a doua tranșă din mita cerută pentru tratarea unei paciente. Prima tranșă, de 200 de lei, a fost plătită acum patru zile de către fiica pacientei. În ziua următoare, aceeași femeie a mers la medic cu restul de 200 de euro, dar nu înainte de a sesiza autoritățile. Prin urmare, cei 200 de euro au fost marcați de către polițiștii Serviciului anticorupție din cadrul IPJ Sibiu, care au organizat flagrantul împreună cu procurorii sibieni. Astfel că, după ce medicul a primit banii, polițiștii au intervenit.
Pus sub control judiciar
Contactat telefonic, medicul prins în flagrant a închis telefonul după ce a aflat cu cine stă de vorbă. În cursul zilei de astăzi el a fost prezent la serviciu. „Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au dispus, la data de 11 februarie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe timp de 60 zile a medicului şef secţie gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art.289 Cod penal raportat la art.6 din L.78/2000. S-a reţinut că în data de 9.02.2016, a pretins de la martora denunţător Golban Viorica Iuliana, sumele de 200 lei şi 200 euro, sume pe care le-a primit apoi la data de 9.02.2016 şi la 10.02.2016, pentru o intervenţie chirurgicală asupra mamei denunţătoare, care ar fi intrat în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu”, se arată într-un comunicat semnat de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Olivian Oană.
Spitalul: este un caz izolat
Reprezentanții Spitalului Clinic Județean Sibiu au trimis un comunicat oficial referitor la șeful de secție prins în flagrant când lua mită. „În cazul în care informaţiile comunicate presei de către Parchet se confirmă, apreciem ca este un caz izolat, care nu caracterizează personalul unităţii noastre spitaliceşti. Trebuie să lăsăm justiţia să-şi urmeze cursul şi să stabilească dacă medicul este sau nu vinovat. Instituţia noastră îşi doreşte şi militează ca toţi angajaţii săi să dea dovadă de o înaltă ţinută profesională, etică şi morală. Nu am tolerat şi nici nu vom tolera astfel de practici. După primirea unei comunicări oficiale din partea Parchetului vom analiza dacă se impune luarea unor măsuri administrative faţă de medicul în cauză. Unitatea noastră va colabora cu organele de anchetă pentru elucidarea acestui caz”, se arată în comunicatul semnat de directorul medical al Spitalului, dr. Radu Chicea. Medicul surprins în timp de primea banii riscă o pedeapsă cuprinsă între trei și zece ani de închisoare.
Soția, fostă colegă a lui Carmen Iohannis
Potrivit declarațiilor de avere publicate pe site-ul Spitalului Clinic Județean, dr. Alexandru Frăticiu are un venit anual de 40.000 de lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de peste 3.300 de lei. Soția medicului, care a fost colegă cu Carmen Iohannis la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, are acum o pensie lunară de aproximativ 1.400 de lei. În urmă cu doi ani, când încă profesa, Mariana Frăticiu câștiga 25.000 de lei pe an. Deși veniturile declarate ale celor doi au scăzut în ultimii doi ani, conturile din bancă au crescut.
În declarația de avere depusă în anul 2013, medicul nota nu mai puțin de opt conturi, deschise la cinci bănci, respectiv BCR, BRD, BT, Banc Post și o bancă din Franța – Banque Populaire Lorraine. Cumulat, medicul declara acum doi ani depozite de 198.000 de lei, 20.000 de dolari și 40.000 de euro.
Anul trecut, conturile dr. Alexandru Frăticiu au crescut. Numărul lor este tot de opt, însă medicul a „jonglat” cu băncile – a renunțat la contul din Franța și la cel de la Banc Post (care era în dolari), dar și-a deschis alte două la CEC. În total, în cele opt conturi, medicul are 231.000 de lei și 200.000 de euro.
Documentele nu menționează niciun credit pe numele soților Frăticiu.
Cei doi dețin în Sibiu, împreună, o casă de locuit de 250 de metri pătrați și două apartamente, de 60mp, respectiv 100mp. Față de declarația din 2013, soții Frăticiu au mai puține proprietăți. Atunci, apărea și o casă de locuit de 85 de metri pătrați, primită drept moștenire.
Soții Frăticiu mai au și un teren agricol de 4 hectare, în Hașag.