Buzele costă 250 de euro, nasul 250 de euro

"Contactul este luat cu ea prin mesaj. Sarah (medicul fals) ne dă o întâlnire într-un cartier popular din Seine-et-Marne. Și acolo, surpriză: ne primește în apartamentul său", povstesc jurnalistii de la francetvinfo. Aceasta este casa ei, ea face injecții cu acid hialuronic, un produs medical care poate umple ridurile pentru câteva luni. Practic face „buze, obraji, sprâncene, maxilar, bărbie, nas. Acidul hialuronic pentru buze, de 2 ml, costă doar 250 euro, nasul, 2 ml tot 250 de euro.  Aceste injecții cu acid hialuronic, sunt la jumătate de preţ faţă de cât ar percepe un medic adevărat. Femeia  recunoaște că nu este doctor, este cosmeticiană. Pentru practica ilegală se confruntă cu până la doi ani de închisoare și o amendă de 30.000 de euro.

Cum obtine acest produs medical?

Sarah spune că  acesta este găsit de fapt pe Internet. Fără prescripție, comandăm și primim un kit de injecții trei zile mai târziu după comandă. Pe ambalajele lor se precizează în mod clar că acestea trebuie utilizate numai de "personal medical autorizat",cum ar fi dermatologi sau chirurgi esteticieni.

Riscul? Necroză gravă și complicații grave ale creierului

Adel Louafi, chirurg estetician din Paris injecteaza zilnic acid hialuronic în buze  pacienţilor săi. O procedură medicală care necesită o cunoaștere perfectă a corpului uman. „Problema este că, atunci când este injectat de oameni care nu cunosc anatomia și care nu au mai avut pregătire medicală, acestea pot fi injectate în vase, și provoacă necroza severă și complicații severe ale creierului " spune  chirurgul. 

Pe Instagram sunt  o duzină de astfel de medici flaşi: la Paris, Mulhouse, Marsilia, Bastia. Toți au ceva în comun cu Sarah, nu sunt doctori. Sunt coafeze, manichiuriste sau operatori în distribuție. Și în ciuda sancțiunilor, unii difuzează intervențiile lor pe Instagram. Au fost contactaţi mulți clienți care au folosit serviciile acestor medici esteticieni falşi. Numai unul a fost de acord să răspundă, spun jurnaliştii francezi. Injectarea a mers prost: "Ea a început să mă injecteze în partea de sus, am avut o reacție pe buză, am dureri mari".

Contactat Ministerul Sănătății părea să descopere fenomenul și să asigure pregătirea unui cadru legislativ pentru aceste activități. Între timp, medicii falşi continuă să facă publicitate pe Internet nestingheriţi de nimeni.