Bulgaria va trebui să monitorizeze prețurile în anii de dinainte și imediat după introducerea monedei euro, pentru a se asigura că nu va exista o creștere a inflației. Acest lucru a reieşit din spusele vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-un interviu acordat postul de televiziune bTV.

Procedura este standard pentru țările care adoptă euro, iar scopul este de a limita capacitatea comercianților de a specula. De obicei, în termen de 2 ani de la introducerea euro, comercianții sunt obligați să declare prețurile mărfurilor atât în ​​euro, cât și în moneda lor națională.

„Înainte ca Bulgaria să adopte euro, trebuie să existe un sistem de monitorizare a prețurilor, ambele prețuri ar trebui să fie indicate în mod corespunzător, astfel încât oamenii să poată vedea noile sume în moneda naţionălă și în euro și să se obișnuiască cu noile prețuri.

Întreprinderile trebuie să se angajeze să nu utilizeze euro ca scuză pentru a crește prețurile. Este necesară o anumită pregătire, dar aceasta va fi mai departe – când Bulgaria se va pregăti să intre în zona euro”, a explicat Dombrovskis. Potrivit comisarului,” va dura ani până Bulgaria va adopta euro”.

Potrivit acestuia, dacă problema recapitalizării bancare va fi rezolvată, este posibil să se ia o decizie în termen de jumătate de an, pentru ca Bulgaria să intre în „sala de așteptare” a zonei euro.

Cu toate acestea, recapitalizarea se amână, deoarece, cu câteva zile în urmă, Comisia de Supraveghere Financiară (CSF) a refuzat să aprobe prospectul First Investment Bank (FIB) pentru emiterea de noi acțiuni la bursă pentru a strânge aproximativ 200 milioane de leva de ​​pe piața de capital.

Valdis Dombrovskis a subliniat că Comisia Europeană continuă să sprijine Bulgaria pe calea sa către euro. Țara este responsabilă privind politicile sale fiscale și acest lucru ar trebui menţinut şi după aderarea la zona euro, consideră comisarul european. El a amintit că cele trei republici baltice au intrat în zona euro cu un curs fix, care nu s-a schimbat deloc, în ciuda fluctuațiilor admise în „sala de așteptare” pentru euro cu plus / minus 15%.

Sursa

Traducerea: Mirela Petrescu – RADOR