MEDIAPOOL: Teancurile de bani și lingourile din sertarul lui Borisov nu reflectă realitatea obiectivă, a constatat Parchetul bulgar

Borisov construieste tancuri

Fotografiile din dormitorul primului ministru bulgar Boiko Borisov pot arăta lingouri de aur și teancuri de euro în sertarul noptierei sale, dar nu există dovezi certe că aceasta este realitatea obiectivă.

La această concluzie a ajuns Parchetul, după câteva luni de anchetă. Fotografiile cu teancurile de bani, aurul și un pistol au fost date publicității în vară. La scurt timp după aceea, a apărut și un videoclip din dormitorul vilei guvernamentale din reședința Boiana a premierului bulgar. Pentru câteva clipe, în acest video poate fi văzută și persoana care a filmat - o femeie cu părul negru. Acest lucru poate fi constatat la fiecare examinare mai atentă a înregistrării. Din comunicatul Parchetului reiese clar că exact asta s-a făcut - s-a stabilit că există o femeie în cadrele filmate, iar hainele și brățara ei au fost observate. Nimic mai mult, deoarece calitatea este slabă și identitatea ei nu poate fi stabilită.

Ce înseamnă realitate?

Verificarea fotografiilor și a înregistrării din dormitorul lui Borisov a avut loc în vară. Unul dintre procurorii de caz a fost Boriana Bețova din cadrul Parchetului orașului Sofia. De-a lungul anilor, ea a supravegheat o serie de procese care s-au încheiat cu un eșec pentru Parchet, cum ar fi cel împotriva fostului deputat de la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), Hristo Biserov. În 2014, ea a sistat o anchetă la un semnal împotriva unui alt deputat al partidului, Delian Peevski, și a mamei acestuia, Irena Krîsteva.

De fapt, ancheta actuală a fost demarată sub suspiciunea că cineva l-a înregistrat ilegal pe premierul Borisov. Nu s-au găsit date despre o astfel de infracțiune, reiese din concluziile anchetei. S-a stabilit când au fost făcute fotografiile examinate și că a existat o intervenție minimă pe acestea. În orice caz, Parchetul subliniază că acestea nu sunt fișierele originale, astfel încât concluziile s-ar putea să nu fie pe deplin corecte. „Unele dintre ele sunt cu date de filmare schimbate - 2013, 2021, 2024, în timp ce datele extrase prin expertiza fișierelor sunt 25 septembrie 2017, 4 ianuarie 2019, 6 februarie 2019. Una dintre fotografii este cu dimensiunile reduse. Conform concluziei experților, în două dintre fotografii se vede că obiectele de pe noptieră sunt aranjate într-un mod foarte similar, deși fotografiile, conform datelor extrase din fișiere, trebuie să fi fost făcute la o distanță de timp extrem de lungă - aproape un an și jumătate”, se arată în concluzii.

Concluzia dacă situația surprinsă corespunde realității este extrem de interesantă. Procurorii sunt convinși că nu există dovezi ale unei infracțiuni legate de filmare, adică premierul este nevinovat.

„Pe baza acestor circumstanțe, procurorii de caz nu consideră că în proces există dovezi de infracțiuni, legate de natura articolelor din fotografii și înregistrările video, originea acestor articole sau regimul de deținere a acestora, care necesită separarea materialelor în temeiul Codului de Procedură Penală. Acest lucru se datorează faptului că, indiferent pe ce infracțiune din Codul Penal se face ancheta, principala întrebare la care trebuie răspuns este dacă probele materiale din caz reflectă realitatea obiectivă. În cadrul anchetei, nu au fost colectate probe certe în această direcție", a scris Parchetul.

Și Serviciul Național de Pază este nevinovat, dar premierul poate fi victimă

Cealaltă concluzie importantă este că e foarte puțin probabil ca fotografiile să fi fost făcute de angajații Serviciului Național de Pază (SNP). De fapt, aceștia au fost achitați de Procuratură. Cu toate acestea, probele au fost trimise la Parchetul Militar, pentru a verifica dacă SNP a făcut vreo greșeală.

Pe lângă faptul că este nevinovat, premierul poate fi victima unui scenariu, spun anchetatorii. Scopul este discreditarea sa. Această presupunere a fost formulată de martori în timpul verificării și, potrivit Procuraturii, nu trebuie subestimată.

„Această ipoteză este în concordanță cu alte dovezi stabilite în cursul anchetei - din expertiza tehnică realizată se poate presupune că înregistrarea video și fotografierea au fost făcute de alte persoane în afara angajaților SNP; există manipulări ale datelor fișierelor și nu se poate stabili data efectivă a filmării", au scris procurorii.

Cine este Mata Hari?

Recent, premierul bulgar a arătat clar că știe cine a făcut fotografiile din dormitorul său. El a explicat că a fost o doamnă cu care a avut relații intime. Borisov nu a menționat numele ei, dar a comparat-o cu Mata Hari. Nu este clar dacă Procuratura știe cine este Mata Hari. În comunicat, instituția nu abordat deloc acest subiect. Cu toate acestea, se subliniază faptul că nu este posibil să se stabilească cui aparțin obiectele fotografiate, adică aurul și teancurile de bani. (Rdor)

https://www.mediapool.bg/pachkite-i-kyulchetata-v-chekmedzheto-na-borisov-ne-otrazyavat-obektivnata-deistvitelnost-ustanovi-prokuraturata-news316076.html

Traducerea: Mirela Petrescu