Alegătorii din Capitală au de ales între politicieni mai noi sau mai vechi şi o pleiadă de vedete, oameni de afaceri sau comentatori sportivi.
Elena Udrea sau Luminiţa Anghel? Cristian Diaconescu sau Dida Drăgan? Cristian Ţopescu sau Ioan Talpeş? Crin Antonescu sau Ionuţ Popescu? Ludovic Orban sau Marius Marinescu? Gigi Becali sau Oana Mizil? Corneliu Vadim Tudor sau Radu F. Alexandru? Florin Călinescu sau Mircea Cinteză? Călin Popescu-Tăriceanu sau Sorin Minea? Partidele şi-au depus listele de candidaţi la birourile electorale. EVZ vă prezintă cele mai interesante confruntări uninominale.
Vedete contra politicieni
O bătălie interesantă va fi pentru mandatul de deputat din Colegiul 25, sector 6 - Bucureşti. Deşi Elena Udrea porneşte ca favorită, ea se va confrunta cu un candidat cu notorietate: cântăreaţa Luminiţa Anghel (PSD). Confruntarea ar fi fost şi mai interesantă dacă Oana Zăvoranu (PRM) nu şi-ar fi retras în ultimul moment candidatura. În acelaşi colegiu, Elena Udrea se va confrunta şi cu bodyguardul lui Becali, Cătălin Zmărăndescu (PNG).
O situaţie similară se întâlneşte în Colegiul 3 Senat (sectorul 2). Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu se va confrunta tot cu o cântăreaţă: Dida Drăgan, candidat PNL. Iniţial, contracandidatul lui Diaconescu trebuia să fie doctorul Adrian Streinu-Cercel. El a renunţat, fiind înlocuit de Dida Drăgan.
Liberalii încearcă să câştige Colegiul 7 Senat (sectorul 4) prin comentatorul sportiv Cristian Ţopescu. Democratliberalii l-au contrapus pe Ioan Talpeş, fost şef al SIE şi fost consilier prezidenţial în mandatul lui Ion Iliescu.
Un alt meci interesant se anunţă în Colegiul 20 (sector 5) de la Camera Deputaţilor. Aici îşi încearcă şansele Gigi Becali contra creatoarei de modă Oana Mizil (PSD). Colegiul 20 cuprinde zona Zăbrăuţi-Ferentari, unde Gigi Becali a câştigat simpatia populaţiei sărace când le-a plătit facturile restante la curent. Zona este, totodată, şi o parte a fiefului lui Marian Vanghelie din sectorul 5.
Orban, faţă în faţă cu senatorul Bideu
Tot în Bucureşti, o bătălie strânsă se va da pentru Colegiul 1 Senat. Crin Antonescu porneşte cu prima şansă. Are însă doi contracandidaţi cu notorietate: democrat-liberalul Ionuţ Popescu, fost ministru al finanţelor, şi academicianul Răzvan Theodorescu (PSD).
Şi colegiul unde candidează ministrul transporturilor Ludovic Orban se anunţă o luptă încinsă. Orban îl va avea drept contracandidat pe senatorul Marius Marinescu (PSD±PC). Ambii candidează la Camera Deputaţilor în Colegiul 3 (sectorul 1). O altă dispută care ar putea fi interesantă este cea dintre Toader Paleologu (PDL), fiul lui Alexandru Paleologu, şi ministrul muncii, Mariana Câmpeanu (PNL). În Colegiul 16 din sectorul 4 se vor confrunta Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, şi Cătălin Micula (PNL), vărul fraţilor Micula.
Şi, nu în ultimul rând, liderul PRM C.V. Tudor îl va avea contracandidat pe fostul senator Radu F. Alexandru (PDL). ILFOV Tăriceanu, emoţii cu patronul Angst
O luptă interesantă ar putea fi pentru mandatul de deputat din Colegiul 4 Ilfov, unde candidează Călin Popescu- Tăriceanu. Deşi colegiul părea trasat special ca liderul PNL să nu aibă nicio emoţie, lucrurile s-au complicat prin intrarea în competiţie a omului de afaceri Sorin Minea. Patronul firmei Angst candidează pentru PDL şi ar putea constitui un concurent serios pentru Tăriceanu, dat fiind că fabrica sa de prelucrare a cărnii se află în Ilfov. Actorul Florin Călinescu (PNL) se va lupta cu senatorul PDL Mircea Cinteză. La Hunedoara, în Colegiul 3 Senat, liberalul Dan Radu Ruşanu se va confrunta cu fostul pugilist Mihai Leu (PSD+PC).
Adversari de carton pentru greii partidelor politice
Când nu se confruntă cu vedete, actori, cântăreţi sau sportivi, celebrităţ ile politice concurează în zona rurală şi au contracandidaţi de paie. De fapt, aproape toate numele grele ale partidelor politice candidează în colegii, unde se luptă cu necunoscuţi. Este un semn al înţelegerilor dintre partide ca „greii“ lor să evite confruntările directe, pentru a nu rămâne în afara parlamentului. Cel mai cunoscut exemplu este cel al lui Adrian Năstase. Fostul premier candiează în Colegiul 8 (Mizil-Prahova) pentru Camera Deputaţilor. Adversarii săi sunt Mircea Staicu (PDL), un fost angajat în guvernul său, şi liberalul Matei Gheorghe.
În acest caz se află şi preşedintele PSD, Mircea Geoană. În colegiul de senator din Dăbuleni-Dolj, el se va lupta cu Elena Costea (PNL) şi Nicolae Giugea (PDL).
Cu doi necunoscuţi se bate şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, pentru Colegiul 1 din Bucureşti. El a avut parte de înţelegere atât de la PSD, care a desemnat-o contracandidată pe Mihaela Anton, cât şi de la PDL, care a aruncat în luptă tot un necunoscut: Gheorghe Groza. Nici secretarul general al PDL, Vasile Blaga, nu pare să aibă emoţii.
El candidează pentru Senat în Colegiul 5 din sectorul 3, fieful primarului PDL Liviu Negoiţă, dar sentimentul de confort îi este accentuat de numele contracandidaţilor Constantin Trăistaru (PSD) şi Ioan Fleacă (PNL). Într-o situaţie similară se găseşte şi omul de afaceri Silviu Prigoană (PDL), care candidează pentru Cameră în Colegiul 15 (sectorul 3). Adversarii săi sunt Mihaela Mandrea (PSD) şi Pierino Ionescu (PNL).
Nici directorul de campanie al PSD, Miron Mitrea, nu are adversari dificili, în Colegiul 2 Senat din Vrancea. El se bate cu cvasinecunoscuţii Nicu Mazere (PNL) sau Dănuţ Popoiu (PDL). Viorel Hrebenciuc (PSD) va concura, în colegiul său din Bacău, cu un anume Bebe Coandă, de la PDL, şi Cristian Cojocaru, de la PNL.
În Călăraşi, Doru Ioan Tărăcilă (PSD) şi Norica Nicolai (PNL) şi-au împărţit cele două colegii de senatori. Ambii se vor confrunta cu candidaţi de sacrificiu: Tărăcilă cu liberalul Vasile Nedelcu în Colegiul 1, şi Norica Nicolai cu Ion Neagu de la PSD.
Şandru pleacă din PIN, Zăvoranu nu mai candidează
După ce a cochetat în mai multe rânduri cu intrarea în politică, vedeta Oana Zăvoranu s-a retras ieri, pe ultima sută de metri, de pe lista candidaţilor PRM. Deputatul Lavinia Şandru (foto jos) a anunţat ieri că şi-a dat demisia din PIN pentru a candida ca independent într-un colegiu din Bucureşti, la Camera Deputaţilor. Gestul Oanei Zăvoranu este o consecinţă a deciziilor luate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a blocat difuzarea producţiilor TV în care apare aceasta. Şi cântăreţul Aurelian Temişan s-a retras din cursa electorală, deoarece moderează o emisiune de televiziune. Candidată în Cotroceni
În ceea ce-o priveşte pe Lavinia Şandru, ea a anunţat că va candida în sectorul 5, în zona Cotroceni, împotriva Alinei Gorghiu (PNL), a lui Corneliu Ciontu (PC) şi a Elenei Munteanu (PDL). Pentru a obţine mandatul de deputat, ea trebuie să câştige peste 50% din voturile din colegiu.
Citiţi şi: