Editura Evenimentul si Capital

Raport internaţional: MECANISMELE prin care DNA și SRI controlează România prin intermediul Justiției

Kovesi, şefa DNA
Autor: | | 32 Comentarii | 5674 Vizualizari

Politicienii sunt folosiți de „Binom” pe post de popice: sunt dărâmați sau ridicați în funcție de interese. Uneori, popicelor li se dă senzația că au putere și se pot implica și ele în joc, pentru a-și regla conturile.

Pe 4 ianuarie think tank-ul britanic „The Henry Jackson Society” a dat publicității un raport privind starea justiției în România, cu un titlu incendiar: Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law („Luptând cu pungăşii împotriva corupţiei: asaltul României asupra statului de drept”).

Conținutul documentului este cel puțin la fel de incitant ca titlul său. Autorii raportului acuză implicarea brutală a factorului politic și a serviciilor secrete (mai ales SRI) în chiar desfășurarea actului de justiție. De aceea, susține „The Henry Jackson Society”, independența justiției și statul de drept sunt în pericol în România.

Iată un scurt fragment din concluziile raportului:

„Liderii europeni s-au arătat extraordinar de naivi dând crezare declaraţiilor României privind lupta împotriva corupţiei; aceasta a devenit ea însăşi o unealtă a corupţiei politice.

Există dovezi clare că anchetele sunt folosite pentru reglări politice de conturi, că procurorii acţionează în complicitate cu guvernul, că asupra judecătorilor se fac presiuni pentru a avea o rată ridicată a condamnărilor, că serviciile de informaţii interne, lucrând sub acoperire, manipulează sistemul judiciar şi că abuzurile în timpul proceselor au devenit obişnuinţă.

Ca urmare, drepturile omului sunt în mod regulat violate, inclusiv dreptul la un proces corect şi cel al prezumţiei de nevinovăţie.

Toleranţa Uniunii Europene faţă de România creează riscul cât se poate de real al unui autoritarism, în timp ce alte ţări înţeleg că asemenea campanii anticorupţie oferă acoperirea perfectă pentru nerespectarea standardelor democratice, care se presupune că ar trebui să fie liantul dintre toate ţările europene.”

The Henry Jackson Society este un think tank britanic, de orientare conservatoare, format din cadre ale Universităţii Cambridge. În 2011, întreaga echipă a unui alt think tank prestigios, Centre for Social Cohesion, s-a alăturat colegilor de la Henry Jackson.

ANTICORUPȚIA, MINGE DE PING PONG PENTRU POLITICIENI

Raportul „The Henry Jackson Society” contrazice evaluările Comisiei Europene despre progresele pe care România le-ar realiza în lupta împotriva corupției. În capitolul IV, cel mai „zemos” al documentului, autorii constată că „modelul inculpărilor” din ultimii 12 ani a fost în legătură clară cu poziția partidelor – la putere sau în opoziție.

Cu puțin înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2004, Traian Băsescu a fost acuzat de corupție pentru perioada în care a fost ministru al Transporturilor. După ce a devenit președinte, majoritatea personalităților politice importante inculpate pentru corupție au provenit din PSD și PNL, și într-o măsură nesemnificativă din partidul lui Băsescu (PD). Cea mai înaltă personalitate inculpată a fost Adrian Năstase, fost premier al PSD.

Când PSD a revenit la guvernare în 2012, cu Victor Ponta prim-ministru, au fost lansate o serie de investigații asupra proprietarilor presei critice la adresa puterii și asupra membrilor cercului de apropiați și familiei lui Traian Băsescu.

Aceste investigații au fost însoțite uneori de campanii de defăimare conduse de Ponta însuși și există „dovezi puternice”, scrie raportul, că cel puțin o parte dintre investigații au fost „instigate politic”.

După pierderea alegerilor prezidențiale în 2014, Ponta și numeroși lideri importanți ai PSD au fost inculpați de DNA în iulie 2015 fiind acuzați de evaziune fiscală și de spălare de bani. Ponta a și demisionat patru luni mai târziu, sub presiunea manifestațiilor de stradă provocate de incendiul de la Colectiv.

Traian Băsescu, care și-a relansat cariera politică, formându-și un nou partid, trebuie să facă și el față unor noi acuzații de spălare de bani, formulate de DNA în aprilie 2016. Aceste acuzații l-au forțat pe Băsescu să abandoneze cursa electorală pentru primăria Bucureștiului.

TIPARUL STRÂMB AL ANTICORUPȚIEI ȘI TROCUL POLITIC LA VÂRF

Raportul „Henry Jackson” comentează că aceia care refuză să vadă un tipar în toate aceste cazuri ar putea argumenta că inculpările au vizat politicieni proeminenți din toat formațiunile politice, chiar dacă acestea se aflau la putere. La urma urmei, Ponta a fost inculpat pe când era prim-ministru. „Ar fi greșit să se considere că DNA lucrează în interesul oricărui partid care ajunge la putere”, notează raportul, care continuă:

„Structurile sale (ale DNA – n.r.) sunt prea difuze pentru așa ceva, cu procurori numiți în perioade diferite, sub diferite guverne, fiecare urmându-și propriile investigații și agende... DNA trbuie înțeles ca o parte integrantă a unui carusel mereu mișcător de alianțe, interese și ostilități. A crede că este imparțial doar pentru că este capabil să lovească în mai multe direcții deodată trădează o naivitate despre felul în care merge țara.”

Modul în care procurorii, presupuși independenți, depind în realitate de patronajul politic a fost dezvăluit de târgul încheiat în mai 2013 între președintele Băsescu și premierul Ponta, privind numirile șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT. Procurorii sunt numiți oficial de președinte pe baza unei recomandări a ministrului Justiției, însă cum între cele două ramuri ale executivului (Președinție și Guvern) exista un conflict deschis, a fost imposibil să se cadă de acord asupra unei singure liste de nume.

Ce avere avea, de fapt, Nicolae Ceausescu! Unde se afla banii ACUM

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI