Radu Mazăre nu mai poate fi judecat deocamdată în alte dosare decât cel în care a fost repatriat din Madagascar, susțin apărătorii fostului edil al Constanței invocând prevederile din Legea extrădării.
Judecătorii Înaltei Curți au transmis, ieri, o adresă la Ministerul Justiţiei (MJ) în care cer lămuriri privind modul de interpretare a normelor Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională.
Avocata Ioana Focșa a invocat această chestiune prealabilă în timpul procesului în care Radu Mazăre a fost achitat pe fond în dosarul „Henri Coandă”, cel în care este judecat alături de fratele său, Alexandru Mazăre, și de omul de afaceri Avraham Morgenstern.
„Radu Mazăre are şi calitatea de extrădat. În această calitate, supun Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dispoziţia referitoare la regula specialităţii. În opinia mea, există un principiu de la care nu ne putem abate, că persoana nu va fi nici urmărită, nici supusă unei restricţii a libertăţii pentru alte fapte anterioare predării. (...) Singurul remediu procesual e disjungerea sau încetarea procesului penal. La art. 74 există o excepție: statul care a predat consimte (n.r. – judecarea). Deci trebuie emisă adresă către autoritățile din Madagascar. Nu se poate trece la judecata domnului Mazăre.”, a arătat avocata fostului edil al Constanței.
Pe 28 iunie 2018, fraţii Radu şi Alexandru Mazăre au fost achitaţi în primă instanţă, alături de Avraham Morgenstern, pentru acuzațiile de corupție aduse de DNA în legătură cu ridicarea cartierului de locuințe sociale „Henri Coandă”.
Mazăre mai are o condamnare definitivă, de 9 ani, de închisoare în dosarul Retrocedării plajelor, precum și una pe fond, de 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul „Polaris”.