Medicul Florian Robe de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu – Rusescu”, cunoscută ca Maternitatea Polizu, este audiat, vineri, la Parchetul Tribunalului Bucureşti sub acuzația de tentativă de omor calificat prin cruzimi, a anunțat avocatul Adrian Cuculis.
UPDATE: Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat pe numele medicului ginecolog de la Spitalul Polizu, acuzat că a lăsat copiii născuţi prematur să moară. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) s-a autosesizat şi a declanşat o cercetare disciplinară, vineri, după informaţiile apărute în spaţiul public, referitoare la cazul medicului Florian Robe, de la Maternitatea Polizu, acuzat că lăsa copiii născuţi prematur să moară.
Un caz extrem de grav de malpraxis este anchetat de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti: o femeie a acuzat un medic ginecolog de la maternitatea Polizu din Capitală că i-ar fi lăsat bebeluşul, o fetiţă născută prematur, cu trei luni înainte de termen, să moară. Potrivit Antena3, faptele au avut loc în urmă cu trei ani.
Medicul este acuzat că ar fi lăsat copiii născuți prematur „să moară sau îi omora chiar el pentru a nu mai ocupa un loc în incubator”, a spus avocatul Cuculis. Conform declarațiilor date de asistente și alte cadre medicale de la Maternitatea Polizu, „aceasta era o practică” obișnuită a medicului.
Avocatul susţine că acuzaţiile la adresa medicului au fost aduse în baza unor filmări prin care „s-a refăcut filmul ororilor”, el anunţând că un copil aruncat la gunoi, într-o pungă legată, a reuşit să scape.
„Cele explicate mai sus şi care sunt extrem de precise, au fost şi filmate, iar pe baza filmărilor s-a refăcut filmul ororilor. De asemenea, toate actele întocmite pentru „mortul viu”, adică nou-născutul care a scăpat cumva dintr-o pungă legată la gură ca să se asfixieze şi să moară, au fost făcute în fals. Este începutul poveştii şi probabil că vor ieşi la iveală şi alte cazuri - de părinţi care nu ştiu ce s-a întâmplat cu copiii lor”, a explicat Adrian Cuculis.
Reacția lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat ca reprezentanţii Inspecţiei Sanitare, MS şi Direcţie de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, vor face verificări, însă nu poate fi intervenit în cadrul anchetei penale desfăşurate de către procurori.
„Inspecţia Sanitară este acolo, atât colegi de la Ministerul Sănătăţii cât şi de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Am verificat, nu este un caz nou, este un caz de acum trei ani, din anul 2019. Este o anchetă penală în curs. Nu putem să intervenim în niciun fel în cadrul acestei anchete. E o situaţie de acum trei ani. Rămâne să fie clarificată. Înţeleg că era un copil prematur. Nu ştiu dacă era sau nu era viabil. Lucrul acesta îl va stabili ancheta care se află în derulare”, a declarat Alexandru Rafila, vineri la Antena 3.
El a mai spus că cei de la Inspecţia Sanitară nu fac anchete, ci evaluează modul în care au fost acordate îngrijirile medicale, dacă acestea au respectat sau nu condiţiile igienico-sanitare.
„Sunt colegi de la Inspecţia Sanitară, dar nu fac anchete. Evaluează modul în care se acordă îngrijirile de natură medicală, dacă se respectă condiţiile igienico-sanitare. Nu putem să facem anchetă la Ministerul Sănătăţii. Este o situaţie care a avut loc acum trei ani. Deci nu putem să verificăm decât situaţia actuală, nu ceea ce a fost acum trei ani”, a completat ministrul Sănătăţii.