Măsurile anticriză marca Boc lasă de dorit

Finanţele tărăgănează publicarea proiectului noului Cod Fiscal, care trebuie să conţină cele mai importante soluţii pentru depăşirea crizei.

Sansele ca guvernul să-şi respecte angajamentul de a nu impozita profitul reinvestit începând cu 1 aprilie se topesc pe zi ce trece. Pentru a intra în vigoare la ter menul promis, măsura cea mai aşteptată de oamenii de afaceri din întreg setul de soluţii anticriză ale executivului trebuie prevăzută într-un act normativ. Intenţia anunţată a Ministerului Finanţelor Publice (MFP) era să rescrie Codul Fiscal şi să-l publice în noua formă până la sfârşitul acestei luni.

Legea spune însă că, până să ajungă în Monitorul Oficial, proiectul noului Cod Fiscal trebuie postat pe site-ul MFP pentru a fi supus dezbaterii publice. Am trecut deja de jumătatea lunii, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că Finanţele nu vor publica proiectul actului normativ până când nu se ajunge la o concluzie în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). În funcţie de rezultatul negocierilor, este posibil să mai fie operate anumite modificări în textul legii, ne-a spus el. Soluţiile coaliţiei PSD-PDL

Totodată, producătorii de ţigări se arată nemulţumiţi de faptul că, până la această dată, guvernul nu i-a anunţat oficial care va fi structura accizei ce se va aplica de la 1 aprilie. Devansarea majorării accizei este o altă măsură anticriză susţinută de executiv care nu a fost încă prevăzută în acte. Premierul Emil Boc a arătat ieri, într- un discurs ţinut în parlament, ca un premier aflat la finalul mandatului: pus pe retrospective şi cuantificat efec tele guvernării. „Guvernul are un plan anticriză.

El a fost inclus şi adoptat odată cu bugetul pe 2009, completări urmând să aibă loc pe măsura evoluţiei crizei”, a declarat Boc. Cu o criză economică în plin avânt, guvernul îşi pune speranţa în agricultură, turism, energie şi construcţii, promiţând sprijin pentru aceste sectoare. În plus, executivul a elaborat noi scheme de ajutoare de stat şi garanţii guvernamentale, crescând prefinanţarea la 20% din valoarea proiectelor din fonduri europene. ANTICRIZA OPOZIŢIEI

Tăriceanu vrea TVA mai mic şi cotă unică de 15% Guvernul s-a aruncat la picioarele FMI căutând un alibi pentru măsurile economice severe pe care trebuie să le adopte, a avertizat ieri şeful liberalilor, Călin Popescu-Tăriceanu. Fostul premier a atras atenţia că, atât timp cât actualii guvernanţi se vor încăpăţâna să păstreze un deficit bugetar de doar 2%, ne aşteaptă doar recesiunea. Aflat în plină campanie pentru şefia propriului partid, Tăriceanu a precizat că liberalii şi-au făcut un plan anticriză propriu, pe care îl vor supune votului parlamentului. Acest plan al fostului partid de guvernare presupune reduceri masive de taxe şi contribuţii sociale: reducerea cotei unice cu un punct procentual, până la 15%, reducerea taxei pe valoare adăugată de la 19% la 15%, precum şi tăierea contribuţiei la asigurările sociale cu două puncte procentuale. (Cristina Sbîrn)