Consilierii locali ai municipiului Constanța a aprobat, astăzi, la propunerea primarului interimar Decebal Făgădău un pachet de proiecte de hotărâre destinat sprijinirii a 50.000 de persoane “pentru depășirea unor situații de dificultate sau de vulnerabilitate economică și socială”. Contracandidații PNL și MP la primăria Constanța dau însă de înțeles că măsurile de protecție socială ale candidatul PSD ar fi trebuit luate înainte de 2016, acuzându-l de interese electorale.
Prin programul “Respect”, votat de toți consilierii locali constănțeni, peste 40.000 de bătrâni primesc tichete pentru alimente de opt ori pe an. Alte 4000 de cadre didactice obțin înjumătățirea abonamentului pe transportul în comun iar 420 persoane care sărbătoresc 50 de ani de căsnicie sau au peste 80 de ani primesc sume fixe între 300 și 1000 de lei, la împlinirea vârstei. Reprezentanții studenților constănțeni care au cerut, conform legii Educației, să beneficieze și facilități pentru transportul în comun au fost refuzați, “deocamdată“ de primarul interimar Decebal Făgădău, lăsându-le o portiță de discuție pentru ședința din luna martie.
Candidatul PNL pentru primăria Constanța la alegerile locale din vară, contraamiralul în rezervă, Vergil Chițac,fost rector al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, se arată de acord cu acordarea de tichete valorice persoanelor nevoiașe ,”în locul cozilor umilitoare”. El crede, însă, că se puteau găsi alte modașități “pentru evitarea cheltuielilor uriașe pe care primăria le va face pentru desemnarea unui ofertant care să facă și să distribuie tichetele valorice”. Vergil Chițac s-a arătat deranjat de respingerea studenților, acuzând administrația locală de încălcare legii Educației. Candidatul PNL agreează faptul că “oamenii care au atins o vârstă venerabilă să poată fi recompensați, mai ales că impactul financiar nu este foarte mare, nu trebuie să fim obtuzi”.
Claudiu Palaz, candidatul MP la primăria Constanța, nu respinge proiectele sociale dar este “sceptic”, având în vedere că sunt inițiate de “omul lui Mazăre”. El susține că atât Radu Mazăre cât și Decebal Făgădău s-au folosit de persoanele vulnerabile doar pentru “interese electorale”. Potrivit candidadtului MP, “Decebal Făgădău a recunoscut, de altfel, public, că până acum,“beneficiarii alimentelor au fost și persoane care nu se încadrau în liste și de aceea sunt sceptic în privința unui mod de abordare obiectiv din partea lui”. Reducerea abonamentelor pentru cadrele didactic nu ar fi trebuit aprobată în an electoral, ci cu mult înainte. “Iar faptul că nici un consilier PNL nu a avut obiecții și au votat în cor arată că, la Constanța, USL trăiește”, a încheiat Claudiu Palaz.