MĂSURI ANTI-MITĂ: Apar „Poliţia doctorilor” şi coplata

La cererea Comisiei Europene, Ministerul Sănătăţii vrea să înfiinţeze o structură de integritate pentru a reduce corupţia din sănătate.

Experţii Comisiei Europeane au stabilit, alături de oficialii din Ministerul român al Sănătăţii, mai multe măsuri care ar putea combate corupţia din sistemul sanitar. Astfel, ar urma ca de la 1 iulie să fie introdusă coplata şi să fie înfiinţată un fel de „Poliţie a medicilor”, prin aplicarea unor „testări de fidelitate şi integritate ale personalului din sănătate, pentru a reduce traficul de influenţă şi conflictul de interese”.

„Măsura îi va pune pe medici pe fugă, atât timp cât salariile nu vor ajunge la un nivel european”, consideră dr. Alin Apostol, de la Spitalul Elias din Bucureşti. Aceste măsuri ar putea fi aplicate din vară şi sunt susţinute de ministrul Ion Bazac. Bani din buzunar pentru analize

Prima măsură, coplata, presupune ca pacienţii să plătească din buzunar pentru analizele, investigaţiile şi intervenţiile pentru care statul nu are bani. „Va exista un pachet minim de servicii medicale, acoperit prin asigurări sociale, pentru restul urmând ca pacienţii să plătească”, a explicat conceptul medicul Mircea Cinteză. O naştere prin cezariană, de exemplu, va fi decontată de stat doar în cazuri excepţionale, atunci când se va dovedi că pacienta nu poate să nască natural.

„Dacă nu există indicaţie medicală pentru cezariană şi aşa doreşte mama respectivă să nască, este normal să plătească din buzunar procedura”, exemplifică fostul ministru al sănătăţii. Măsura este agreată de medici, care spun că se confruntă adesea cu pacienţi care vor la un anumit specialist, ori cu pacienţi care vor tratamente simple, rapide şi moderne, dar ieftine.

Înfiinţarea unei structuri interne de integritate, după modelul Ministerului de Interne, nu este văzută însă cu ochi buni. „Şpaga din spitale va fi eliminată odată cu schimbarea generaţiilor şi mărirea salariilor. Generaţia «Kent şi whisky » nu va renunţa niciodată la mită, dar pe cei tineri îi văd mai corecţi”, este de părere Daniel Buzatu, managerul Spitalului „Marie Curie” din Capitală.

TRANSPARENŢĂ Cheltuielile spitalelor, publicate pe site

Alte măsuri europene propuse Ministerului Sănătăţii se referă la monitorizarea achiziţiilor publice din spitalele de stat şi la obligarea managerilor de a-şi publica, lunar, cheltuielile, pe un site. Managerii de spital susţin că sunt de acord să se supună unei astfel de măsuri.

„Ar putea fi limitate achiziţiile aberante din sistem. Poate că nu s-ar mai cumpăra lucruri nefolositoare şi nici produse la suprapreţ. Cât timp există un plan de management bine pus la punct, cheltuielile pot fi ţinute sub control”, spune managerul Ciprian Buzatu de la Spitalul „Marie-Curie”, din Bucureşti. Ministerul Sănătăţii ar putea primi asistenţă şi pentru clasificarea spitalelor, o măsură care ar ajuta la finanţarea spitalelor în funcţie de performanţe.