Şeful Gărzii Financiare din Bucureşti majorează, cu de la sine putere, pragul minim al amenzilor date de subordonaţii săi.
Noul şef al Gărzii Financiare Bucureşti le impune angajaţilor să dea amenzi cât mai mari. Sfidând Legea contabilităţii, Stelică Constantin le-a dat comisarilor o notă internă, obţinută de EVZ, prin care le impune noile valori minime ale amenzii pe care aceştia trebuie să le aplice. În unele cazuri, sumele sunt de până la cinci ori mai mari faţă de minimele prevăzute în lege. Specialiştii în economie avertizează că măsura ar putea încuraja evaziunea fiscală şi înmulţirea şpăgilor în rândul comisarilor.
Dacă, până acum, pentru nerespectarea reglementărilor referitoare la depunerea situaţiei financiare anuale, de exemplu, amenda era între 400 şi 5.000 de lei, de acum suma minimă va fi de 1.500 de lei. Comisarii sunt avertizaţi că, „în funcţie de frecvenţa cazurilor de aplicare a unor sancţiuni mai mici decât cele menţionate, conducerea va analiza modul de respectare a prevederilor prezentei note”, se arată în document. Liber la şpăgi mai mari
Aceste noi reguli pot încuraja evaziunea fiscală, sunt de părere specialiştii. „Probabil că banii vor fi luaţi tot de la cei corecţi, în loc de cei care fac fraudele mari şi care vor apela la diverse tertipuri pentru a se feri de lege, incluzând şpă-gile”, susţine Dragoş Cabat, preşedintele Camerei Analiştilor Financiari. Pe de altă parte, analistul Ilie Şerbănescu spune că reglementarea e explicată de buget. „Bugetul nu mai poate plăti salari-ile şi pensiile. Aceasta e o expresie de disperare, care nu va rezolva problema”, a explicat Şerbănescu.
La rândul său, avocatul Gabriel Biriş consideră că „problema ţine de legiferare. Diferenţele între amenzile minime şi maxi me sunt, în unele cazuri, uriaşe, ceea ce lasă la discreţia inspectorilor cuantumul sancţiunii, cu toate efectele colaterale”.
PRETEXTE
Controlul comisarilor Reprezentanţii Fiscului susţin că scopul documentului „este pur metodologic”. Astfel, şeful Gărzii Financiare bucureştene vrea ca „abaterile repetate” şi cele premeditate să fie pedepsite mai aspru, iar aplicarea legii „să nu constituie un instrument de corupţie”. Nivelul sancţiunilor stabilite în notă sunt menite „să monitorizeze obiectivitatea cu care e stabilit cuantumul unei sancţiuni contravenţionale”, au spus reprezentanţii ANAF, pentru EVZ. În plus, prin dovezile solicitate, comisarul îşi poate apăra decizia luată.