Masinile de import au adancit deficitul

Anul acesta, diferenta dintre exporturi si importuri va atinge 18 miliarde euro.

In primele patru luni ale lui 2007, deficitul comercial al Romaniei a ajuns la aproximativ 5,6 miliarde de euro, fiind cu peste 65% mai mare fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Comisia Nationala de Prognoza a estimat ca deficitul balantei comerciale va ajunge, la sfarsitul acestui an, la aproximativ 17,8 miliarde de euro, pe baza unor exporturi de peste 30 de miliarde de euro, in crestere cu 17%, si a unor importuri de peste 48 de miliarde de euro, cu 18% mai mari decat in 2006.

Cum stam acum si de ce

Potrivit INS, Romania a exportat pana la sfarsitul lunii aprilie anul curent bunuri la pret FOB (la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii si toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare) in valoare de aproximativ 9,3 miliarde de euro, cu aproape 15% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Importurile de bunuri facute de tara noastra, la pret CIF (pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde elementele ce determina pretul FOB, cat si costul asigurarii si transportul international), au totalizat circa 15 miliarde de euro, mai mult cu 30% fata de primele patru luni ale anului trecut.

Peste 70% din totalul exporturilor, 6,5 miliarde de euro, si peste 72% din totalul importurilor, aproape 11 miliarde de euro, au fost facute in si din spatiul intracomunitar (zona UE). Cauzele dezechilibrului sunt puse pe seama scaderii cu 50% a exporturilor de produse petroliere spre spatiul comunitar, fata de aceeasi perioada din 2006, si diminuarii importantei la export a unuia dintre domeniile in care tara noastra excela, produsele textile. Mai mult, aderarea a incurajat importurile, deoarece au fost eliminate taxele vamale pentru bunurile din state membre UE.