Evenimentul Zilei > Actualitate > Masca de protecție redevine obligatorie în București. Măsura intră în vigoare la miezul nopții. Care sunt excepțiile
Masca de protecție redevine obligatorie în București. Măsura intră în vigoare la miezul nopții. Care sunt excepțiile

Masca de protecție redevine obligatorie în București. Măsura intră în vigoare la miezul nopții. Care sunt excepțiile

Purtarea măștii de protecție sanitară va deveni obligatorie în București, în toate spațiile publice, cu câteva excepții. Măsura va intra în vigoare de vineri.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit, joi seară, ca masca de protecție sanitară să devină obligatorie în toate spațiile publice aglomerate. Decizia va intra în vigoare începând cu miezul nopții, cu unele excepții, ca urmare a creșterii incidenței cazurilor de COVID. Autorităţile prezentat situațiile în care masca de protecție nu va fi obligatorie.

„Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit, joi seară, în şedinţă extraordinară, prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronice, constată că la nivelul Municipiului Bucureşti rata de incidenţă cumulată la 14 zile, în data de 07.10.2021, ora 10.03 este de 11,49/1000 de locuitori fapt pentru care, începând cu data de 08.10.2021 ora 00:00 se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise şi deschise”, a transmis, joi seară, Prefectura Bucureşti.

Ministerul de Interne a transmis, joi, precizări cu privire la portul măştii de protecţie în spaţiile deschise din localităţile cu rata de infectare de peste 6 la mie, explicând că nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie dacă persoana este singură pe stradă.

masca Razvan Chereches

Cine este exceptat de la purtarea măștii sanitare

Conform comunicării oficiale, în spațiile publice închise, masca nu este obligatorie acolo unde angajatul lucrează singur într-un birou. Sunt exceptate de la această măsură persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare. Pentru acestea este nevoie de o evaluare a riscului din partea medicului de medicina muncii.

Masca nu este obligatorie pentru persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante și nici pentru prezentatorii TV şi invitaţii acestora. În acest caz se impune respectarea unei distanțe de 3 metri între persoane. Nu trebuie să poarte mască de protecție sanitară copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În spaţiile publice deschise sunt exceptate persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu familia (în această categorie intră și persoanele cu care împart locuința). Sunt exceptate persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare. Și în acest caz este nevoie de o evaluare a riscului efectuată de medicul de medicina muncii/medicul curant.

Mai sunt exceptate persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante. De asemenea sunt exceptați de la această regulă copiii cu nevoi speciale, în urma evaluării riscului de către medicul curant, dar și cei cu vârstă mai mică de 5 ani.