Masacrul din Piața Tiananmen. Cenzura comunistă a rescris istoria. Milioane de chinezi nu știu ce s-a întâmplat în iunie 1989

Masacrul din Piața Tiananmen. Cenzura comunistă a rescris istoria. Milioane de chinezi nu știu ce s-a întâmplat în iunie 1989

Lee Cheuk-yan, în vârstă de 64 de ani, își amintește că a auzit focul de armă în timp ce se închidea în camera sa de hotel din Beijing. A observat tancurile care intraseră în Piața Tiananmen. Era 4 iunie 1989.

După ce a fost reținut, s-a întors la casa sa din Hong Kong, unde, pentru următoarele trei decenii, au ajutat la organizarea unui priveghi anual la Victoria Park, pentru a marca masacrul și a onora sutele de oameni care au murit în luptă.

În acest moment, Lee se află în închisoare, executând o pedeapsă de 20 de luni pentru rolul pe care l-a avut în cadrul protestelor. De asemenea, se confruntă cu acuzații privind organizarea acestei comemorări din 4 iunie care, după 30 de ani în care a fost permis, a fost interzis brusc anul trecut. În cadrul acestui demers, au fost reținuți și alți activiști care au sfidat acest ordin, comemorarea rămânând ilegală.

Ștergerea istoriei

Din momentul în care China a impus o lege prin care interzice dizidența, autoritățile au început o campanie de rescriere a istoriei. Radiodifuzorul elimină programele critice. Editorii revizuiesc manualele. Însă, cea mai afectată zonă este întrunirea anuală din 4 iunie, pe care o mână de activiști încearcă să o păstreze, în ciuda avertismentelor primite din partea autorităților.

Ne puteți urmări și pe Google News

„ Apărarea amintirilor privind masacrul din Piața Tiananmen este prima linie de apărare”, a spus Chow Hang Tung, un avocat care este membru al grupului lui Lee. „Trebuie să folosim acest moment pentru a transmite că oamenii din Hong Kong nu se vor supune rescrierii istoriei.”

În mod oficial, China a cenzurat orice discuție privind masacrul din 4 iunie. Represiunea din 1989 a pus capăt unor proteste de câteva luni care se desfășurau în inima Beijingului și care cereau o libertate mai mare. Sute de milioane de chinezi încă nu știu ce s-a întâmplat acolo.

Autoritățile chineze au invocat pandemia pentru interzicerea marșului comemorării din 4 iunie. Biroul de Securitate din Hong Kong a declarat că oricine care va participa la o astfel de adunare neautorizată, ar putea fi închis până la cinci ani.

În ciuda avertismentelor similare de anul trecut, activiștii precum Joshua Wong au intrat în parc, încurajând mii de oameni să se alăture. Anul trecut, Lee a spus că autoritățile nu pot împiedica oamenii să-și exprime voința democratică. Comemorarea a fost pașnică, iar poliția nu a efectuat arestări.  Însă, ulterior, Wong, Lee și alții, au fost arestați pentru rolul lor în adunarea acestor oameni. Chow a susținut că arestările și avertismentele au avut ca efect „înspăimântarea oamenilor”.

Noile reguli

Organizatorii acestei comemorări și-au cerut scuze publicului după ce poliția le-a interzis efectuarea evenimentului din acest an. „Vom înceta să promovăm evenimentul”, a spus Richard Tsoi, secretar al Alianței din Hong Kong pentru sprijinul mișcărilor democratice patriotice din China.

Cu toate acestea, cel puțin șapte biserici intenționează să meargă mai departe cu Liturghii care îi jelesc pe cei pierduți pe 4 iunie 1989. Alianța din Hong Kong i-a încurajat pe alții să aprindă o lumânare oriunde s-ar afla, ca un act de solidaritate.

"Este posibil ca guvernul să poată interzice adunările, dar nu poate opri aprinderea lumânărilor în fiecare colț al Hong Kongului", a spus Chow. „Cu cât cineva va vrea să înăbușe lumina, cu atât lumânarea va arde mai strălucitor.”, conform washingtonpost.com.