Evenimentul Zilei > Actualitate > MĂRTURIE ŞOC a unui deţinut despre moartea SUSPECTĂ a ofiţerului SRI Sorin Crivăţ: “Doctorul i-a făcut o injecţie şi făcea spume la gură”. Dosarul a fost închis de Valentin Şelaru, judecător la Înalta Curte, fost procuror şi consilier al Laurei Codruţa Ko
MĂRTURIE ŞOC a unui deţinut despre moartea SUSPECTĂ a ofiţerului SRI Sorin Crivăţ: “Doctorul i-a făcut o injecţie şi făcea spume la gură”. Dosarul a fost închis de Valentin Şelaru, judecător la Înalta Curte, fost procuror şi consilier al Laurei Codruţa Ko

MĂRTURIE ŞOC a unui deţinut despre moartea SUSPECTĂ a ofiţerului SRI Sorin Crivăţ: “Doctorul i-a făcut o injecţie şi făcea spume la gură”. Dosarul a fost închis de Valentin Şelaru, judecător la Înalta Curte, fost procuror şi consilier al Laurei Codruţa Ko

Un fost coleg de celulă cu Sorin Crivăţ, fostul ofiţer SRI mort în condiţii suspecte în Penitenciarul Codlea, în martie 2007, a trimis o scrisoare familiei celui decedat în care susţine că tânărul a decedat după ce un doctor i-a făcut o injecţie. Mărturia a ajuns şi la Horia Valentin Şelaru, fost procuror şi consilier al Laurei Codruţa Kovesi, acum judecător la Înalta Curte, care a închis dosarul. Într-o scrisoare trimisă înainte de a muri, tânărul ofiţer acuza practicile folosite, acum, de către DNA: “Mie mi s-a dat termen să stau în puşcărie, ca să denunţ. Nu ne puteţi băga pe toţi la puşcărie şi să ne faceţi informatori!”.

Atunci când a fost audiată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către judecătorul Horia Valentin Şelaru, fost procuror şi asistent al Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA, Alina Bica, fostul procuror-şef al DIICOT i-a spus magistratului că speră să nu moară în închisoare, în mod suspect, la fel ca Sorin Crivăţ, fostul ofiţer SRI decedat la doar 33 de ani în Penitenciarul Codlea. Bica a dezvăluit că cel care s-a ocupat de cazul lui Crivăţ şi a închis dosarul a fost chiar Valentin Şelaru, care în anul 2007 era subalternul Laurei Kovesi la Parchetul General. Interesant este că, în ianuarie 2007, în timp ce se judeca cererea de eliberare condiţionată, procurorul DNA, prezent în sala de judecată, a declarat că Sorin Crivăţ nu făcea parte din structurile SRI.

Totuşi, aşa cum a ieşit la iveală ulterior, Sorin Crivăţ era ofiţer acoperit SRI care activa în structuri ale statului. În anul 2007, înainte să fie reţinut de Şelaru, era şef al Corpului de Control al Ministerului Integrării Europene şi al structurii de securitate la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), din cadrul Ministerului Economiei.

Sorin Crivăţ a fost arestat în decembrie 2006, fiind acuzat că ar fi primit de la omul de afaceri Florin Daniel Guran suma de 32.000 de euro ca să oprească un control al Gărzii Financiare şi pentru intervenţii la DGFP Vâlcea în vederea obţinerii unei autorizaţii de utilizator final, document necesar societăţilor comerciale care cumpăraseră uleiuri minerale neaccizabile de la rafinării. Doar Crivăţ a fost arestat în acel caz.

Decesul lui Sorin Crivăţ a survenit după un noment extrem de important şi încordat al anchetei, a scris lumeajustitiei.ro. La primul termen de judecată în dosarul în care era acuzat de DNA Braşov de trafic de influenţă, pe 23 martie 2007, Crivăţ a declarat în faţa judecătorilor că va da în vileag tot ce ştie la următorul termen, care urma să aibă loc pe 27 martie. Cu câteva ore înainte, însă, Sorin Crivăţ a murit, brusc, după ce s-a prăbuşit inconştient pe un hol al penitenciarului.

“Făcea spume la gură, după aia a murit”

Despre moartea suspect a lui Sorin Crivăţ a scris, în mai 2007, jurnalista Adina Anghelescu. Într-un articol publicat de 9am.ro a fost redată scrisoarea deţinutului Ionel Moisii, fost coleg de celulă cu tânărul ofiţer. Moisii a fost audiat iar scrisoarea a fost probă la dosar, însă dovada nu a fost suficientă pentru procurorul de atunci, Valentin Şelaru, care a închis dosarul pe motiv că Sorin Crivăţ, declarat sănătos tun cu o lună înainte şi fost vice-campion naţional la jiu-jitsu, a murit din cauza unui stop cardio-respirator.

Redăm, mai jos, scrisoarea deţinutului Ionel Moisii, cu precizarea că a fost trimisă la ultimul loc de muncă al lui Sorin Crivăţ, Ministerul Economiei, deoarece deţinutul nu cunoştea adresa părinţilor ofiţerului.

„Domnule şef al ministrului Economiei,
deţinutul Moisii Ionel din penitenciarul Codlea.

Vă fac cunoscut prin această scrisoare la ministerul Economiei dacă aveţi cunostinţă de fostul şef al Securităţii din ministerul Economiei Crivăţ Sorin care a murit la Penitenciarul Codlea la data de 27. 03. 2007. Vreau ca prin dumneavoastră să-i faceţi cunoscut famile lui Crivăţ Sorin scrisoarea mea de a fi contactat eu deţinutul Moisii Ionel pot sa-i dau datele famile lui Crivăţ Sorin cum a murit la Penitenciarul Codlea cine se face de vină de moartea lui Crivăţ Sorin. Penitenciarul Codlea se face de vină. Medici din Penitenciarul Codlea nu l-au dus la spital la timp, a fost ţinut în Penitenciarul Codlea până a murit. Crivăţ Sorin a fost transportat mort din penitenciar în spital. De la Penitenciarul Codlea au declarat fals în fata presei şi în faţa famile sale.
Eu deţinutul Moisii Ionel am dat anunţ declaraţie pe toate posturile televiziune MIX-TV Brasov, am dat şi o declaraţie la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov. Eu pot să dezvălui adevărul despre moartea lui Crivăţ Sorin vă rog să-i faceţi dumnevoastră cunoscut familei lui. Eu l-am cunsocut pe Crivăţ Sorin a fost coleg de celula cu mine. Era un băiat cuminte nu era bolnav era sănatos Eu am asistat personal după ce i-a făcut o injecţie doctoral, făcea spume la gură după aia a murit. Moartea lui Crivăţ Sorin este suspectă în penitenciar dacă medicii îl duceau la timp la spital avea zile de trăit. Mai multe detali nu le pot da până nu iau legătura cu familia lui Crivăţ Sorin. Vă rog ca părinţii lui Crivăţ Sorin SĂ FIE ANUNŢAŢI şi să-i daţi scrisoarea mea să acţioneze împotriva penitenciarului Codlea. Eu voi depune marturie nu profit nu vreau nimica dar vreau să scot adevărul că moartea lui Crivăţ Sorin s-a ascuns la Penitenciarul Codlea

 Vă rog cu stimă şi respect Moisii Ion“.

Părinţii lui Sorin Crivăţ au cerut, ulterior, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preluarea dosarului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, unde a fost anchetată, iniţial, moartea suspectă a fostului ofiţer SRI. Aceştia sunt convinşi că fiul lor a fost omorât şi deţin fotografii în care trupul neînsufleţit are urme ce ar fi putut proveni de la otrăvirea cu cianură. Cu toate acestea, aşa cum a dezvăluit Alina Bica, dosarul a fost închis de către Valentin Şelaru.

"Am gura mare şi mă opun procurorului"

Potrivit unei alte scrisori, pe care a obţinut-o Monitorul Expres, Sorin Crivăţ îşi strigă disperarea. El respinge acuzaţiile că ar fi primit mită, denunţă faptul că ar fi fost dus la puşcărie pentru a denunţa („nu ne puteţi face pe toţi turnători”) şi arată că nu poate spune mai multe, fiindcă a depus un jurământ, dar printre rânduri se citeşte ameninţarea că o va face („am gura mare”) dacă nu va fi eliberat. Într-adevăr, Sorin Crivăţ reclamase deja faptul că primise ameninţări.

„Am 33 de ani, am familie şi o rată la bancă pentru un credit de 70 de mii de euro. Dacă mai stau arestat, risc să-mi pierd casa pentru nişte ambiţii. Sînt masterand al Academiei de Poliţie şi absolvent al Facultăţii de Drept a Academiei Politice. Am discernămînt şi nu am legături cu lumea interlopă. Am un certificat OSS de bună purtare şi am fost supravegheat non-stop. Credeţi că mă pretam eu la 30 de mii de euro? Ne aflăm oare într-o ţară de turnători? Mie mi s-a dat termen să stau în puşcărie, ca să denunţ. Nu ne puteţi băga pe toţi la puşcărie şi să ne faceţi informatori. Nu pot să spun mai mult, am depus un jurămînt. Am gura mare şi mă opun procurorului, care m-a ţinut departe de familia mea în ziua de Crăciun“, a scris Sorin Crivăţ.

Sorin Crivăţ i-a trimis o scrisoare directorului SRI în care îi cerea o adeverinţă din care să rezulte „gradul şi perioada în care am desfășurat activități specifice informativ-operative în calitate de ofițer al SRI”. Scrisoarea poate fi considerată însă şi un strigăt de ajutor şi, eventual, ameninţarea că va vorbi despre ceea ce a aflat în timpul deplasării în Africa.

„Subsemnatul SORIN CRIVĂȚ, fiul lui Adrian si Valentina, născut la data de 06.05.1974, în Bucuresti, personal operativ acoperit sub criptonimul POPESCU MIHAI, desfășurând activități specifice muncii de informații din data de 01.08.2003 în subordinea generalului STANCIU VASILE si ofițer de legătură colonel […] vă rog să binevoiți a analiza si aviza favorabil, în raport de activitatea subsemnatului, eliberarea unei adeverințe din care să rezulte gradul si perioada în care am desfășurat activități specifice informativ-operative în calitate de ofițer al SRI”, se arată în scrisoarea lui Crivăţ către Maior.