Un specialist avertizează: Noua tulpină SARS-CoV-2 poate exploda în România în martie

Raportul cazurilor COVID-19

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a avertizat că în luna martie ar putea urma un noul val foarte agresiv al pandemiei. Statul nu trebuie să se relaxeze și nici populația. Medicul crede că am putea avea două pandemii.

Noi tulpini în pandemie, în România! Invitat în emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3, Punctul de întâlnire, medicul și cercetătorul Octavian Jurma a atras atenția că în luna martie ar putea urma un noul val foarte agresiv al pandemiei, ba chiar două pandemii. Statul nu trebuie să se relaxeze și nici populația, a precizat specialistul.

Ar fi nevoie să se mărească restricţiile cu 50 - 60 la sută pentru a menţine rata actuală de infectare

Octavian Jurma consideră că, pe baza evoluţiei din Anglia, noua tulpină de COVID-19 ar putea deveni dominantă în România în decurs de circa 4 luni de la prima semnalare.  "Situaţia noastră, comparativ cu situaţia din septembrie, când am deschis şcolile şi restaurantele, este de 3 ori mai gravă, făcând abstracţie de tulpina nouă. Dacă adăugăm tulpina nouă, lucrurile devin incomparabil mai complicate. Deşi o rată de infecţiozitate cu 50 - 60 la sută mai mare pare că nu reprezintă cine ştie ce, va depăşi cu mult mai multă uşurinţă măsurile noastre de oprire a circulaţiei virusului, care acum sunt în general reprezentate de aceste restricţii".

Dr. Jurma: Sunt convins că noua tulpină circulă peste tot

"Ar fi nevoie să se mărească restricţiile cu 50 - 60 la sută doar pentru a menţine rata actuală de infectare. De asta se iau măsurile acestea aproape disperate - pentru că guvernele din Occident îşi dau seamna că au greşit fundamental în valul 2. (...) Sunt convins că, dacă am face mai multe analize, am descoperi că noua tulpină circulă peste tot (...) Dacă exagerăm un pic, putem vedea aceste două tulpini ca două pandemii diferite. Această pandemie va creşte aşa cum a crescut primul val (...)

Noi suntem cu 2-3 săptămâni în urmă şi când vom vedea cazurile (n.r. - noii tulpini) va fi prea târziu. Făcând comparaţia cu Anglia, ne putem aştepta ca şi la noi, în martie-aprile, noua tulpină să fie dominantă. Asta ce înseamnă? Chiar dacă tulpina nu este mai virulentă, prin simplul fapt că suntem cu 1000 de oameni la ATI, la 90% din capacitate - faţă de valul 2, unde am intrat cu 500 de paturi ocupate la ATI pe zi - nu mai avem unde merge în sus. Orice surplus de bolnavi care are nevoie de internare la ATI se va traduce printr-un surplus de mortalitate", a avertizat cercetătorul.

Noi tulpini în pandemie! Chiar și o singură inoculare a vaccinului ne poate păzi de infecție

"Avem o rată de vaccinare peste media europeană. E un lucru remarcabil. Chiar și  o singură inoculare a vaccinului ne poate păzi de infecția de coronavirus. Însă mare atenție la cazurile din ATI. Putem reveni pe o curbă foarte agresivă în luna martie, din cauza noilor tulpini", a explicat medicul.

Octavian Jurma a recomandat ca autoritățile să folosească și instrumente pe care le are la îndemână, cum ar fi de exemplu testele rapide. "E bine să ne testăm mai ales pentru cei din domeniul Horeca sau românii care merg la restaurante. Statul are la îndemână și instrumente pe care le folosește puțin. Testele rapide, de exemplu, în Spania se emite un certificat valabil 24 de ore. S-ar putea introduce și la noi, mai ales pentru cei care doresc să meargă la teatru sau la restaurant. Este adevărat, destui români nu se duc și preferă să stea în casă în pandemie. Însă ar fi o măsură de sprijin pentru sectorul Horeca, este nedreptățit de autorități. Este drept, se iau măsuri progresive de relaxare  a restricțiilor, însă se pot introduce în sprijinul sectorului testele rapide. Oamenii este bine oricum să facă teste rapide".

"Avem o societate civilă remarcabilă, Oamenii caută soluții"

Prezentat de Radu Tudor ca "o personalitate cu totul aparte în contextul pandemiei", specialistul a transmis și o notă optimistă. "Avem o societate civilă remarcabilă, educată. Ea face un efort absolut remarcabil, oamenii caută soluții. A lipsit dialogul până acum (n.r. – între stat și societatea civilă), au lipsit soluțiile, dar oamenii au învățat să caute soluții".