Marți, 13, Rezoluție în 13 puncte. România, la judecata Europei

Astăzi, plenul Parlamentului European votează Rezoluția împotriva României. Textul conține 13 recomandări în privința sistemului de Justiție și luptei anticorupție.

Singurul eurodeputat român raportor pe această rezoluție este Monica Macovei. Popularii sunt reprezentați de Roberta Metsola, grupul Socialiștilor și Democraților de Josef Weidenholzer, ALDE de Sophia in’t Veld și Cecilia Wikström, Verzii au 5 raportori, iar Stânga Unită Europeană 9.

 

Legile Justiției și protestul din 10 august

Documentul subliniază îngrijorarea în privința schimbărilor din legile Justiției, care pot să „submineze independența sistemului juridic și lupta împotriva corupției, dar să și afecteze statul de drept”. Rezoluția face referire la „o intervenţie violentă şi disproporţionată a Jandarmeriei, în timpul protestelor de la Bucureşti, din 10 august”.

 

Controlul parlamentar asupra serviciilor

Textul care va fi votat astăzi recomandă autoritoților române să instituie garanţii pentru a se evita ingerințele din Justiție. De asemenea, se recomandă întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații. Documentul sugerează revizuirea legii privind finanţarea, organizarea şi funcţionarea ONG-urilor, pentru a fi pe deplin aliniată Cadrului legislativ al Uniunii.

 

Atenționări pentru Comisia Europeană

În rezoluția pentru România i se solicită Comisiei Europene să reia monitorizarea luptei anticorupție din toate statele membre și amintește că instituția nu a publicat Raportul UE anticorupţie pe 2017. În text se „solicită insistent un proces periodic, sistematic şi obiectiv de monitorizare şi de dialog, care să implice toate statele membre, pentru a proteja valorile de bază ale UE în ceea ce priveşte democraţia, drepturile fundamentale şi statul de drept”.

De asemenea, eurodeputații care au avut propuneri de rezoluție solicită CE să monitorizeze și să sprijine România pentru a găsi soluții adecvate.

Rezoluția recomandă instituțiilor din România să aplice recomandările Comisiei Europene, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia și să nu aducă reforme care ar putea afecta independența Justiției. Tot astăzi, Comisia Europeană va prezenta și cel mai recent raport MCV, realizat pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneția, care au în vedere modificările aduse Legilor Justiţiei, Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

 

Românii iau cuvântul

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană a transmis că va avea o intervenție în plenul Parlamentului European pe subiectul Rezoluției pentru România.

Eurodeputata susține că votul va fi politic, mai ales că urmează alegeri pentru PE. „Mulți dintre colegii europeni care vor vota această Rezoluție nu au înțeles faptul că țara noastră este un stat de drept, cu valori pro-europene, în care Constituția, legile și voința poporului primează”, susține Zoană.

Și europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a avut o reacție înainte de votul rezoluției. Grapini susține că Monica Macovei a trimis eurodeputaților o scrisoare în care dă verdicte personale cu privire la România. „Macovei este o trădătoare de țară! Într-un moment în care România este, din nou, pe agenda PE, dintr-o perspectivă nefericită, acum, când așteptăm raportul de țară ce se anunță defavorabil, chiar e momentul să mai arunci și tu, teoretic român în cuget și simțiri, cu noroi, jigniri, acuze nedemonstrabile?”, a transmis eurodeputata.

Andi Cristea, europarlamentar PSD, susține că discuțiile despre o rezoluție referitoare la România reprezintă un semnal greșit, cu mai puțin de două luni înainte de preluarea Președinției Consiliului UE. Eurodeputatul este de părere că România este „ținta” popularilor europeni, în prag de alegeri europarlamentare.