Cercetătorii au făcut descoperirea secolului pe Marte. Nimeni nu credea că se poate întâmpla asta. Breaking news

Cercetătorii au făcut descoperirea secolului pe Marte. Nimeni nu credea că se poate întâmpla asta. Breaking news

Oamenii de știință au făcut o descoperire incredibilă pe Marte. Luna aceasta, seismometrul francez SEIS plasat pe Planeta Roșie la finalul anului 2018, a înregistrat undele primul seism detectat pe planeta Marte.

Seismometrul SEIS, plasat pe solul marţian de sonda InSight, a captatat semnalul din inima Plametei Roşii. Primele unde au fost captate în data de 6 aprilie.

„A fost un semnal seismic slab, dar distinct, similar cu semnalele seismice capturate pe suprafața Lunii, în timpul misiunilor Apollo”, se arată într-un comunicat al Centrului Național pentru Studii Spațiale (CNES), ale cărui echipe au realizat proiectul SEIS.

„Un asemenea cutremur n-ar fi putut fi detectat pe Pământ, dar suprafaţa marţiană, extrem de stabilă, a permis senzorilor foarte sensibili ai seismometrului să surprindă acest semnal slab”, se mai arată în informarea CNES.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Până acum am colectat nişte zgomote de fundal, dar o dată cu acest prim cutremur asistăm la naşterea unei noi discipline: seismologia marţiană”, a declarat Bruce Banerdt, responsabilul științific al misiunii InSight de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, cu baza în Pasadena, California, scrie rtv.net

Amintim că pe data de 21 decembrie 2018 seismometrul SEIS a fost plasat pe Marte. „Plasarea seismometrului pe scoarta martiana este la fel de importantă ca asolizarea sondei InSight pe Marte”, a declarat Bruce Banerdt, coordonator stiintific al misiunii în cadrul agentiei spațiale americane.

„Seismometrul este instrumentul cu cea mai mare prioritate din cadrul misiunii InSight: avem nevoie de el pentru a îndeplini trei sferturi din obiectivele noastre știintifice", a adaugat același expert.

Undele seismice vor permite oamenilor de știință să alcatuiască prima harta în trei dimensiuni cu structura internă a planetei Marte, ajutându-i sa inteleagă mai bine modul în care s-a format, în urmă cu miliarde de ani, acest corp ceresc din Sistemul Solar.