Editura Evenimentul si Capital

Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA

Marius Oprea
Autor: | | 2 Comentarii | 4063 Vizualizari

Publicarea de Evenimentul zilei a Raportului din 2008 asupra administrării arhivei SIPA a stârnit reacții din cele mai diverse.

Dacă judecătorul Dana Gîrbovan felicită jurnaliștii care au insistat în demersul de a afla adevărul despre fostul serviciu secret al Ministerului Justiției, alții au criticat publicarea raportului. Deschiderea subiectului SIPA a dat multora curajul de a vorbi despre secretele întunecate ale acestei structuri. Marius Oprea, fost consilier de stat al premierului Călin Popescu Tăriceanu, a făcut ieri o dezvăluire despre primele zile de după închiderea serviciului.


Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei

Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial”


Opisul în două exemplare

Bomba zilei a fost detonată ieri de istoricul Marius Oprea. Deşi apare ca făcând parte din prima comisie de inventarierie a arhivei SIPA, aceasta ne-a declarat ieri că a participat doar la 2-3 discuţii despre situaţia dosarelor. „Eu am participat doar la vreo 2-3 şedinţe în care am am discutat ce ar trebuie făcut cu arhiva SIPA. Discuţiile le-am avut cu Doru Dobocan şi Claudiu Octavian Secașiu şi am propus că ea ar trebui preluată şi administrată după modelul CNSAS. În acea perioadă nu s-a intrat în arhivă iar după o lună eu m-am retras pentru că mi s-a refuzat eliberarea unui certificat ORNISS, în baza căruia putea intra acolo”, ne-a spus istoricul. Tot el ne-a povestit şi un episod halucinant care o implică pe fostul ministru Monica Macovei. „La scurt timp după ce s-a dat hotărârea de guvern din ianuarie 2006 prin care se stabilea inventarierea arhivei SIPA Monica Macovei şi Dan Tapalagă au vizitat într-o seară, spre noapte, locul în care erau ţinute dosarele. Aceasta este o vizită pe care a recunoscut-o zilele acestea şi Tapalagă. Îmi aduc aminte că un ofiţer din acea perioadă mi-a povestit că erau trei angajaţi ai SIPA care au condus-o pe Macovei şi că aceasta, după ce a făcut scandal pentru modul în care erau aruncate dosarele, a petrecut mai bine de o oră în arhivă. Ofiţerul mi-a povestit însă că exista un opis în două exemplare al arhivei SIPA, în care exista lista dosarelor, iar un CD cu acest opis a primit şi Monica Macovei în acea noapte”, ne-a spus Marius Oprea.

Şefa judecătorilor: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA?”

Publicarea listei celor care au intrat în arhiva SIPA între 2007 şi 2013 a creat un val de reacţii în sistemul judiciar din România. Primul lucru care a atras atenţia ieri dimineaţă a fost o vizită în arhivă făcută pe 13 decembrie 2013, la mult timp după ce comisia Chiuariu-Predoiu îşi încheiase activitatea. Dana Gîrbovan (foto), preşedinta UNJR, a remarcat anomalia vizitei printr-o întrebare: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?”. Aceasta scrie pe pagina personală de Facebook: „Îi felicit pe toţi jurnaliştii care au insistat pentru a se face lumină în legătură cu arhiva SIPA. Contrar celor spuse de unele persoane din presă, lămurirea tuturor aspectelor privind arhiva SIPA este imperativă pentru a clarifica această pată neagră din justiţia post-comunistă românească. Constat cu surprindere că atât magistraţii, cât şi opinia publică, au fost ţinuţi în eroare ani de zile în legătură cu această arhivă”. În aceeaşi postare, Gîrbovan pune şi trei întrebări esenţiale: „Ce a căutat domnia sa (Teodor Florian Andronache- n.r.) în arhiva SIPA?”, „În baza cărui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat în arhiva SIPA în 2013?” şi dacă „Există un raport şi/sau proces verbal întocmit de această comisie?”Personajul care a intrat în 2013, angajat SRI şi fin al ministrului Justiției

Dar cine este Florian Teodor Andronache? Amintim că în lista prezentată ieri de Ministrul Justiţiei, acesta apare ca făcând parte dintr- o echipă alături de alte trei persoane care au intrat în arhiva SIPA în decembrie 2013. Alături de el au mai fost la acea vizită Marius Ştef, la acea dată directorul Direcţiei de Prevenire a Criminalităţii şi Terorismului din ANP, Adrian Oltenaş, la acea dată şef serviciu la ANP. Ofiţerul SRI, Florian Teodor Andronache, care a intrat în arhiva SIPA în decembrie 2013, a fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc, fiind detașat de la SRI. Despre Andronache s-a afirmat că e finul fostului ministru.

Cazanciuc: vizita din 2013 s-a făcut pentru schimbarea unui bec

Despre acest caz a vorbit ieri şi fostul ministru, Robert Cazanciuc, în mandatul căruia a fost făcută intrarea din decembrie 2013 în arhivă. Motivul este cel puţin ciudat: în arhivă s-a intrat pentru că se arsese un bec. „ANP, depozitarul arhivei, a sesizat Ministerul Justiţiei cu privire la faptul că sistemul de supraveghere video, exterior locaţiei, a indicat faptul că pe holul de acces către camerele sigilate în care erau depozitate documentele arhivei SIPA este posibil să se fi defectat un corp de iluminat. Prin ordin al MJ s-a constituit o comisie alcătuită din persoane autorizate legal pentru zone cu restricţii de acces”, a precizat Robert Cazanciuc.


Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei

Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial”


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI