Comisia Europeană este de acord cu eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru bugetul de pensii, dar pune condiții deloc ușoare pentru coaliția de guvernare. Informația a fost confirmată chiar de ministrul Muncii, Marius Budăi. Oficialii de la Bruxelles au condiționat eliminarea pragului de 9,4% de adoptarea unei reforme a pensiilor, inclusiv a celor speciale, marea problemă a guvernării PSD – PNL.
Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că reprezentanții Comisiei Europene au fost de acord cu eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile. Însă acest lucru va fi acceptat doar în condițiile în care guvernul va finaliza reforma pensiilor, inclusiv a pensiilor speciale. După eliminare, pragul nu va fi înlocuit cu nici un alt indicator.
Când vine vorba despre reformă, însă, lucrurile se complică, dat fiind că legea prin care se propune eliminarea pensiilor speciale este departe de a fi adoptată.
„Toată lumea s-a obişnuit să dea vina pe Bruxelles. Poate o să vi se pară cumva îndrăzneţ ceea ce spun, eu am avut două zile de discuţii extrem de constructive, însă mă duc să repar acum alte prostii care au fost scrise în PNRR. Un perete pus majorării de la pensii şi rezolvările inechităţilor printr-un prag că e 9,4, că e 9,8, că e 15 sau 20, nu există în niciun stat membru”, a afirmat Marius Budăi.
Marius Budăi a spus că eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile se va face abia după ce va fi încheiată reforma pensiilor. Cu alte cuvinte, în prezent, decizia se află la guvern.
„Va fi eliminat în momentul în care avem reforma pensiilor”, a explicat Marius Budăi.
Comisia Europeană cere o reformă reală a pensiilor
Ministrul a declarat că oficialii Comisiei Europene au cerut o reformă a pensiilor corectă, predictibilă, care să fie legată de evoluțiile macro-economice. El a adăugat că acest plafon nu va fi înlocuit cu un alt indicator sau altceva.
„Am obţinut să facem o reformă corectă care să aibă predictibilitate, să fie legată de evoluţiile macro-economice, să avem o reformă corectă şi cum trebuie să fie. Au fost de acord şi da, nu se va mai regăsi acest plafon. Nu s-a întâmplat nimic până acum pentru că nu s-a redeschis oficial renegocierea şi nu neapărat o renegociere pe ansamblu a PNRR, ci acea flexibilizare a PNRR cum ştiţi că în februarie, martie anul trecut domnul comisar european de muncă Nicolas Schmit a venit în România să susţină această necesitate”, a mai spus Marius Budăi.
Ministrul Muncii a precizat că va fi nevoie de o reformă corectă care să rezolve inechitățile.
„Nu se înlocuieşte cu nimic acest plafon. Este o reformă unde trebuie să avem în cadrul reformei rezolvarea inechităţilor, după care să avem acea reformă adevărată unde să legăm următoarele majorări de pensii, să fim atenţi la evoluţia cifrelor macro-economice, la evoluţia inflaţiei. Nu ne-au cerut să înlocuim cu nimic. O reformă corectă şi nu avem nevoie, pentru că şi ei au rămas miraţi când au văzut acea asumare în PNRR. Nu există în alte ţări”, a mai precizat Budăi.