Mărirea şi decăderea mogulului media Vîntu

FILE DE ISTORIE. Controlul Realitatea TV a reprezentat atuul lui SOV în relaţia cu instituţiile statului şi cu politicienii.

Văzută drept una dintre cele mai importante mişcări de pe piaţa media din ultimul deceniu, achiziţionarea Realitatea TV avea să însemne pentru Sorin Ovidiu Vîntu, acum aproape şapte ani, pasul decisiv către creşterea influenţei ştirbite după prăbuşirea FNI.

De altfel, SOV nu s-a oprit doar la postul de televiziune, ci a construit unul dintre cele mai influente trusturi media. A ajuns să controleze "Academia Caţavencu", Radio Guerrilla, "Cotidianul", "Gardianul", Money Channel, Romantica TV, o serie întreagă de reviste, dar şi agenţia de presă NewsIn.

Nu şi-a asumat însă trustul decât foarte târziu. "Am preferat întâi să construiesc un produs media extrem de credibil şi abia după aceea să-mi asum această televiziune".

Şi, după asumare - aşa cum arată stenogramele discuţiilor interceptate de anchetatori în dosarul în care este cercetat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, dar şi cele din dosarul în care a fost arestat zilele trecute - Sorin Ovidiu Vîntu nu a ezitat să impună politici editoriale prin intermediul "locotenenţilor săi de presă".

Deviza lui SOV: Jurnalistul e liber. Liber să plece

Şefii instituţiilor media urmau să afle, direct de la SOV, că aveau, de fapt, sarcina de a construi "organizaţii" care să răspundă comenzilor patronului. Iar, în opinia mogulului, libertatea jurnalistului s-ar traduce sec: "Are toată libertatea de pe lume: poate pleca când vrea dacă nu-i convine".

În paralel, a sfidat nu doar instituţiile statului, ci şi pe cetăţeni cu declaraţii precum "Întăriţi-vă statul!" - aruncată în direct, în studioul televiziunii pe care o controla, în replică la afirmaţia jurnalistului Cătălin Tolontan: "Avem un stat slab şi nişte moguli puternici".

Influenţa lui Vîntu a început însă să scadă după alegerile prezidenţiale de la finele lui 2009, odată ce Mircea Geoană, candidatul pe care l-a susţinut, a pierdut trenul spre Cotroceni.

A urmat şi prima arestare de după 1990 a lui Sorin Ovidiu Vîntu, în dosarul favorizării infractorului- "prieten" Nicolae Popa. Ce-i drept, una de doar câteva zile. A încercat apoi să se replieze şi i-a cedat managementul Realitatea TV omului de afaceri Sebastian Ghiţă. "Mişcarea" i-a adus însă o nouă arestare, de data aceasta pentru 29 de zile, într-un dosar deschis chiar în urma unei plângeri depuse de finanţatorul Ghiţă.

  • Citeşte AICI ce înseamnă mutarea de la Realitatea TV. „Vânzarea înseamnă dispariţia lui SOV din zona vizibilităţii publice”, spune CTP. „Este vorba de o nouă cacealma a lui SOV”, este însă de părere Ion Cristoiu.

DIN STENOGRAME

"Mi-am scos oştile regulate din cazărmi"

În octombrie 2010, după prima arestare a lui SOV, presa din România se împărţea în două: cei care au discutat cu SOV şi cei care au preluat stenogramele discuţiilor sale cu actori politici, cu angajaţi sau colaboratori ai Realitatea TV.

  • SOV către Cătălin Popa (Realitatea TV): "Mi-am scos oştile regulate din cazărmi, nici măcar pe scandalul FNI nu mi-am scos armata regulat. Am lucrat numai cu ostaşii".
  • SOV, într-o discuţie cu Bogdan Chirieac (analist): "Suspendarea a fost făcută ca urmare a alianţelor pe care le-am construit eu pentru suspendare pentru că mi-a deschis dosarul cu Banca Agricolă".
  • Într-o discuţie cu Mircea Geoană, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale: "Domnule preşedinte al României, sunt primul român care v-a spus astfel. V-aş ruga, totuşi, să mă notaţi în catastifele istoriei".
  • Pe 30 noiembrie 2009, SOV discuta cu Sergiu Toader (Realitatea TV) despre urmările scandalului "Palma lui Băsescu": "Cred că cea mai mare tâmpenie care a făcut-o imbecilul ăsta este că m-a ales pe mine ţintă, încă de acum un an de zile. Era băiat deştept, venea la supt p..., îmi sugea p... frumos, spunea sărut mâna pentru masă şi cu asta basta. Că loviturile mari, boul dracu’, nu cu presa i le-am dat, ci cu capacitatea mea de combinaţii şi de joc".
  • Între cele două tururi de scrutin, realizatorul TV Stelian Tănase îi cerea voie lui SOV să meargă la o emisiune a TVR. Vîntu se arăta de acord: "Tot pentru Realitatea lucrezi şi acolo, că noi ne distribuim".
  • Din nou despre Băsescu: "Eu aveam o relaţie de non combat cu Băsescu. Războiul real a început cu Băsescu din momentul în care a apărut pe Realitatea TV două fete cinci palate şi am început să ne luăm de Ioana Băsescu, (...), chestie care l-a deranjat pe părintele Ioanei Băsescu în mod vizibil (...)." 2009 a fost anul electoral în care s-a ascuţit lupta lui Sorin Ovidiu Vîntu (şi implicit a postului Realitatea TV) cu Traian Băsescu