„Când veţi afla adevărul veţi avea un şoc”, a comentat fostul procuror ieşean Emilian Eva, înregistrările cu şefa DNA în care aceasta dă directive procurorilor din subordine. Eva a fost unul dintre cei mai duri procurori ieşeni, fiind acuzat de multe ori de abuzuri în instrumentarea dosarelor. A fost unul dintre protejaţii Laurei Kodruţa Kovesi. Apogeul carierei l-a atins în 2008, când l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, dar imediat după condamnarea acestuia cariera procurorului a intrat în declin şi au început să iasă la iveală fapte incredibile ale acestuia. Ca să înţelegem cum ancheta acest procuror aducem aminte că în 2012 a fost cercetat de CSM pentru că a ascultat telefonul unei adolescente, fiica unui coleg procuror. Astăzi, prezentăm povestea măririi şi decăderii unui procuror, care printre altele a ridicat şpaga la nivel de terapie contra depresiei.
În 2008, Emilian Eva devenea unul dintre cei mai cunoscuţi procurori din cadrul DNA. În decembrie l-a trimis în judecată pe unul dintre cei mai puternici oameni ai României post-revoluţionare, Dan Voiculescu. În urma acestui dosar, Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, în august 2014.
În mod ironic, în aceeaşi lună au început şi problemele penale pentru Emilian Eva. Până la începerea decăderii, fostul procuror a avut o urcare constantă în carieră, iar episoadele cu modul lui de anchetare trebuie aduse aminte pentru a înţelege ce „fantome” îl urmăresc astăzi.
Unic în justiţie: contestaţie la o decizie de eliberare scrisă de şefa DNA
Începem cu un moment unic în analele justiţiei româneşti. În 2013, Eva i-a anchetat pe Gheorghe Clapon, Francisc Cristodorescu şi Gheorghe Rusu (fost Corduneanu). În iulie aceştia au fost arestaţi preventiv, dar o lună mai târziu colegul cu care Eva efectua ancheta, Sorin Călin, a ajuns la o înţelegere cu unul dintre inculpaţi pentru un alt dosar, astfel că DNA Iaşi a acceptat în august eliberarea celor trei.
Numai că Eva nu a fost de acord cu soluţia şi a apelat la Laura Codruţa Kovesi. Şi aici urmează incredibilul! Şefa DNA a scris singură, într-o noapte, constestaţia de eliberare a celor trei. Aceştia au fost menţinuţi în arest şi eliberaţi în februarie 2014.
Denunţul a fost scris de o persoană internată la Socola
Dar nu este singurul aspect dubios din acest dosar instrumentat de Emilian Eva. Unul dintre inculpaţi, Gheorghe Clapton, a depus o plângere pe numele său pentru că Eva ar fi luat declaraţii de la un om internat la Spitalul de Psihiatrie Socola. Mihaela Moisă, principalul denunţător în acest dosar, era internată la Socola în momentul în care a dat declaraţia pentru DNA Iaşi.
Tot în acest caz procurorii au pierdut 20.000 de euro pentru câteva săptămâni. Ce s-a întâmplat? Mihaela Moisă a primit de la DNA 40.000 de euro marcaţi pentru a-i da inculpaţilor şi a provoca un flagrant. Numai că după arestarea celor trei asupra lor s-au găsit doar 20.000 de euro, restul fiind recuperaţi din sistemul bancar câteva săptămâni mai târziu, indentificaţi după seriile bancnotelor.
Cum au ajuns în circulaţie 20.000 de euro ai DNA Iaşi încă nu este clar. Un alt fapt dubios în acest caz este că banii au ieşit din DNA pe data de 5 mai 2013, dar cererea lui Moisă pentru eliberarea sumei a fost făcută abia pe 10 mai 2013.
Mailuri măsluite în dosarul lui Astărăstoae
În decembrie 2011, Emilian Eva l-a trimis în judecată pe şeful medicilor din România, Vasile Astărăstoaie în dosarul „Licitaţii la UMF Iaşi”. Şi acest dosar este bănuit de mai multe lucruri necurate. În urmă cu două săptămâni doi experţi independenţi au demonstrat în faţa judecătorului că mailurile care sunt folosite ca probă la dosar au fost modificate.
Ba mai mult, există voci care vorbesc că Emilian Eva a deschis acest dosar ca o răzbunare la adresa lui Astărăstoae, care s-a opus numirii fratelui procurorului la conducerea unui spital din Iaşi. Din cauza acestui dosar, Astărăstoae şi-a dat demisia pe parcursul anului 2015 de la conducerea Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor din Iaşi şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi.
Dosarul se judecă la Judecătoria Suceava, dar a fost preluat de un alt procuror după ce lui Eva i s-a deschis un dosar penal pentru corupţie.
A ascultat ilegal telefonul unui subprefect
În 2013 fostul prefect Dragomir Tomaşeschi a depus plângere la Parchetul General, pe motiv că Eva i-ar fi interceptat ilegal convorbirile. Dragomir Tomaseschi, membru al Baroului Iaşi, a fost prefect al judeţului Iaşi în perioada 2009 - mai 2012. În timpul mandatului, procurorul Emilian Eva i-a deschis avocatului un dosar penal pentru trafic de influenţă, finalizat însă cu neînceperea urmăririi penale pentru Tomaseschi.
În timpul cercetărilor, procurorul Emilian Eva a obţinut, în două rânduri, autorizaţie de interceptare a convorbirilor telefonice ale lui Tomaseschi. Potrivit plângerii înaintate de acesta la Parchetul General, procurorul ar fi indus în eroare judecătorii cu privire la unul dintre numerele de telefon care nu i-ar fi aparţinut lui Tomaseschi şi care era folosit, de fapt, de Cristian Angheluţă.
Pe acel număr de telefon Eva a mai încercat în două rânduri să obţină mandat de ascultare de la judecători, dar aceştia îl refuzaseră pe motiv că Angheluţă nu era cercetat în niciun dosar. Probabil văzând că nu îi poate convinge pe judecători, Eva a ales să obţină mandatul de interceptare susţinând că telefonul aparţine prefectului. A reuşit, dar s-a ales cu o plângere penală.
A făcut primul dosar pentru abuz în serviciu
Un alt caz dubios anchetat de Emilian Eva este al fostului directorul comercial al fabricii de şampanie Bucium, Petru Milatinovici. Acesta a fost reţinut la finalul anului 2000 şi a fost primul caz de abuz în serviciu. Fabrica Bucium încheiase un contract cu o firmă din Baia Mare pentru livrarea unor cantităţi de băutură. Primul lot trimis în Maramureş a fost plătit la timp, dar cel de-al al doilea lot de 50.000 de sticle de şampanie a fost plătit cu nişte CEC-uri despre care s-a descoperit ulterior că nu au acoperire în bancă.
Milatinovici a mers la Baia Mare să încerce recuperarea banilor, dar fără succes. A doua zi după ce s-a întors la Iaşi a fost arestat pentru abuz în serviciu pentru nerecuperarea banilor. Deşi oficial dosarul a fost instrumentat de alt procuror, mulţi martori din dosar susţin că cel a făcut dosarul a fost Emilian Eva.
Se pare că acesta dorea să impresioneze noua putere politică - Ion Iliescu şi PDSR-ul reveniseră la putere - cu un dosar spectaculos. Însă există declaraţii care spun că anumiţi martori au fost ameninţaţi de însuşi Emilian Eva. Milatinovici a stat atunci 82 de zile în arest preventiv, iar în urmă cu câţiva ani a fost achitat.
Viaţa lui a fost însă distrusă pentru că după eliberarea nimeni nu a mai vrut să îl angajeze din cauza cazierului pătat.
A închis dosarul penal al medicului care îl trata pe tatăl său
Şi a venit anul 2014, începutul decăderii. La sfârşitul lui august 2014, tatăl lui Emilian Eva moare din cauza unor probleme cardiace. Cu câteva luni înainte procurorul îi transmisese medicului care se ocupa de tatăl său să depună toate eforturile pentru a-l salva pentru „a fi bine pentru toată lumea”.
Dar la ce se referea cu acest bine pentru toată lumea? Medicul Nicolae Tesloianu era cercetat într-un dosar penal din 2011, iar la începutul lui 2014 Eva a făcut presiuni ca dosarul să îi fie transferat. La puţin timp după ce a preluat dosarul medicului, l-a finalizat cu neînceperea urmăririi penale.
A tranzacţionat tablouri în valoare de 300.000 de euro
După moartea tatălui său relaţiile cu medicul ieşean au continuat, iar acesta i-a dat şpagă procurorului sub formă de opere de artă. Foştii colegi de la DNA, care îl achetează acum pe Eva, susţin că, în intervalul noiembrie 2014 - iunie 2015, acesta a tranzacţionat nu mai puţin de 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
Principalii furnizori în afacerile derulate de Eva ar fi, conform aceloraşi surse, Dan Nicolae Tesloianu, doctor în cadrul Spitalului Judeţean „Sfântul Spiridon” din Iaşi şi cunoscut colecţionar de artă din oraş, precum şi Gabor Tegzes, samsar de opere de artă, care-şi desfăşoară activitatea preponderent în zona Transilvaniei.
Fostul procuror a fost arestat preventiv între lunile iulie şi octombrie în acest dosar, iar acum este judecat în stare de libertate.
Ieşirea din scenă: „Dacă știam condițiile din arest, nu semnam niciun mandat de arestare”
El a declarat în faţa anchetatorilor că a început să devină preocupat de opere de artă pentru a-şi trata depresia în care a intrat după ce a plecat de la DNA, la începutul anului 2014. Practic vedeta procuraturii din Iaşi susţine că s-a tratat de depresie cu şpagă sub formă de tablouri.
O altă declaraţie şocantă a făcut Eva în momentul în care a fost aliberat din arestul preventiv. „Dacă știam condițiile din arestul preventiv, să știți că nu aș fi semnat niciun mandat de arestare cât puteam să arestez și niciun mandat de reținere”, a spus procurorul Emilian Eva în octombrie 2015.
Aşa a ieşit din scenă unul dintre cei mai duri şi controversaţi procuri ai DNA.
Un obişnuit al cercetărilor disciplinare
● Cercetat disciplinar de CSM în 2009 pentru „imixtiune în activitatea altui procuror” după ce un fost coleg al său de pe vremea când activa la DNA Bucureşti l-a reclamat pentru că l-ar fi rugat să-i înmâneze copii după un raport de constatare dintr-un dosar şi i-a cerut detalii din acest dosar în care figura primarul din Dumeşti, cu care are o relaţie strânsă de prietenie. Declarat nevinovat.
● Cercetat disciplinar din nou, în 2012, de CSM, pentru „exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă”, în urma unei plângeri a altui magistrat ieşean, Vasili Pretula. Magistratul l-a acuzat că a solicitat emiterea unor autorizaţii de interceptare a mai multor posturi telefonice. Unul dintre numerele ascultate era, însă, cel al fiicei procurorului Pretula, persoană care nu avea nicio legătură cu faptele cercetate în dosarul deschis de DNA. Deşi timp de 30 de zile a ascultat telefonul adolescentei, Emilian Eva nu a informat instanţa.
● 2013: Fostul procuror Radu Moisescu acuză faptul că a fost trimis în judecată de Eva pentru că ar fi avut o aventură cu Claudia Ciofu, fosta prietenă a procurorului. A fost cercetat disciplinar de CSM.
● Mai 2014: Eva, dar şi fostul său coleg din DNA, Sorin Călin, sunt cercetaţi de CSM. Celui dintâi i se reproşează manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dar şi imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror. Lui Călin i se impută primele două acuzaţii.