Ovidiu Iuliu Moldovan, George Pruteanu, Sabin Bălaşa, Monica Lovinescu, Colea Răutu, Iosif Constantin Drăgan, Ştefan Iordache, Horia Mazilu, Emil Palade, Ticu Dumitrescu, Anca Parghel, Paul Niculescu Mizil sunt doar câteva nume care vor rămâne în memoria românilor. Om de litere remarcabil, George Pruteanu a publicat articole în ”Convorbiri literare”, ”Cronica”, ”România literară”, ”Contemporanul”, iar, după 1989, a colaborat cu publicaţii ca Expres, Evenimentul zilei şi Dilema. În memoria publicului larg a rămas în primul rând prin emisiunea de la TVR1, ”Doar o vorbă săţ-i mai spun”, distinsă cu premiul APTR.
. Rămasă în memoria colectivă atât din punct de vedere al talentului literar, dar şi a manierei de luptă împotriva comunismului, Monica Lovinescu a fost alături de soţul său, Virgil Ierunca, membră a Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dicataturii Comuniste din România şi co-autoare a ”Raportului Final”. Colaborarea sa cu Radio Europa Liberă, începând cu 1960, a reprezentat o punte de legătură între România şi Occident, între cultura de la noi şi cea din Vest.
devine un colaborator semioficial al lui Ceauşescu şi al regimului comunist, ca rezultat având acces la anumite documente inedite despre Ion Antonescu, documente pe care le-a folosit într-o carte în care îl pune într-o lumină favorabilă pe acesta. După Revoluţie, acesta ajutat, prin finanţare, la punerea bazelor reviste PRM-iste ”România Mare”, a fondat ”Liga Mareşal Antonescu”, devenită ulterior ”Liga Mareşalilor” şi a deţinut, timp de patru ani, locul I în Top 300 Capital, fiind cel mai bogat român. Ilarion Ciobanu, (28 octombrie 1931-7 septembrie 2008) a fost răpus ce cancer faringian, la vârsta de 76 de ani. Născut în Ciucur, Tighina, a debutat l-a vârsta de
Mii de oameni au venit să-i aducă un ultim omagiu marelui actor, însă, gestul de iubire extremă a venit din partea soţiei acestuia, Mihaela Tonitza-Iordache. Pe coroana din flori albe, depusă de ea în faţa sicriului, era scris „Aşteaptă-mă! Mihaela“. Artist complet, Ştefan Iordache a primit Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească în 2006, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Pasionat de muzică, actorul şi-a lansat propriul album, "Magazinul Meu de vise", în 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploieşteanu la albumul "Cântece de petrecere" (2003). În plus, el a mai realizat duete cu Sanda Ladoşi pe albumul cântăreţei, "Nu mă iubi" (1997). Director general şi membru corespondent al Academiei Române, teoretician şi istoric literar, Dan Horia Mazilu (20 aprilie 1943 -16 septembrie 2008) a încetat din viaţă la vârsta de 65 de ani.
(19 noiembrie 1912- 8 octombrie 2008) a murit în America, la vârsta de 96 de ani. Doctor în medicină şi cercetător al New York University, Palade a întreprins numerose cercetări în domeniul biochimiei. El a pus în evidenţă particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau "corpusculii lui Palade”. Aceasta este considerată a fi realizarea sa majoră.
, cea care s-a luptat cu cancerul preţ de câţiva ani. A câştigat o bătălie, dar nu şi războiul şi, la vârsta de 51 de ani, a părăsit această lume. Profesoară de canto, pian şi improvizaţie la mai multe şcoli de muzică din ţară şi din străinătate, Anca şi-a dedicat mare parte a carierei muzicale jazz-ului, care i-a adus şi prestigioase premii. Şi tot pe 5 decembrie, Paul Niculescu Mizil ( 25 noiembrie 1923 - 5 decembrie 2008), fost ministru de Finanţe înainte de 1989, a încetat din viaţă, la vârsta de 85 de ani. Cea mai controversată funcţie deţinută de acesta a fost considerată aceea de şef al Secţiei Propagandă şi Agitaţie din cadrul Comitetului Central al PCR, poziţie pe care nu a părăsit-o timp de 12 ani (1956-1968). Nu trebuie daţi uitării nici românii Valentin Dinescu (senator)-12.01, Corneliu Dida (deputat PSD)-14.01, Barbu Brezianu (critic şi istoric)-14.01, Ştefan Niculescu (academician)-22-01, Mihaela Mitrache (actriţă)-19.02, Gheorghe Diaconescu (avocat)-09.03, Dan Grigorescu (istoric, eseist, critic)-15.04, Cezar Ivănescu (poet)-24.04, Simion Pop (scriitor şi jurnalist) – 14.05, Alexandru Lungu (poet) – 24. 06, Nicolae Linca (singurul român campion olimpic la box) – 27.06, Vicarul Ciprian Suărăşan – 08.07, Petre Ninosu (judecător al Curţii Constituţionale) 26.07, Daniel Santamans (fost antrenor al naţionalei de rugby) – 26.07, Sotiris Fotopolos (deputat)-05.08, Aurel Stroe (compozitor) – 4.10, Dina Cocea (actriţă)– 28.10, Artur Silvestri (analist imobiliar) – 03.11, Luminiţa Stoianovici (actriţă) – 21.11, Aurel Vernescu – 2.12, Nina Foch (acrtiţă) – 08.12, Ibrahim Dossey (portar ghanez, Minerul Lupeni) – 09.12Vasile Gorchiz (sculptor) – 12.12, Anghel Rugină (economist) – 16.12, Raluca Zamfirescu (actrita)-21.12, Haralamb Zincă (scriitor) – 27.12.
Artistul A MURIT! Familia a facut anuntul in urma cu putin timp! Ce tragedie!

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: Social
Alte articole din categorie

FOTO Se schimbă buletinele! Cum arată noile documente

LASA UN COMENTARIU