Marian Vanghelie s-a arătat nemulțumit de modul în care se judecă procesul sau de corupție. Astfel, fostul edil a decis să dea în judecată conducerea Curții de Apel București.
Marian Vanghelie a dat în judecată conducerea Curții de Apel București
Fostul edil a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat de corupție. Marian Vanghelie nu a fost mulțumit de modul în care s-a judecat procesul și a dat în judecată conducerea Curții de Apel București.
Deși se află la un pas de prescripție, acesta continuă lupta cu justiția. Faptele de corupție au fost comise între anii 2007 – 2014, motiv pentru care acestea ar putea fi prescrise în orice moment.
Mită de 30 de milioane de euro
Trimis în judecată în 2015, fostul edil este acuzat de abuz în serviciu, spălare de bani și luare de mită.
„Inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări)”, precizau procurorii.
Astfel, faptele sale ar putea fi prescrise oricând, având în vedere că termenul stabilit în acest sens este de 10 ani. Conform informațiilor furnizate de DNA, data limită era lina iulie 2024, arată G4Media.
Marian Vanghelie, la un pas de prescripție
Totuși, termenul s-ar putea amâna până la finalul acestui an, în contextul în care judecătorii ar exclude presupuse fapte din dosar.
La finalul lunii iunie, fostul edil a cerut recuzarea completului alcătuit din Maria Virginia Bărăscu și Violeta Elena Georgescu Ashemimry. Cererea sa a fost respinsă.
Dacă solicitarea ar fi fost admisă, dosarul său ar fi putut fi reluat, context în care Vanghelie ar fi beneficiat de prescripție.
Recent, el a dat în judecată Curtea de Apel București, precum și pe președintele Colegiului de Conducere al Curții de Apel București.
Ce spune avocatul lui
Astfel, fostul edil a cerut „suspendarea executării actului administrativ Hotărâre de Colegiu Conducere CAB”. Conform avocatului, judecătoarea din nu poate face parte din două completuri.
„Susţine că este vorba de o situaţie delicată, întrucât este vorba de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti. Solicită să se observe că a făcut referire la suspendarea executării Hotărârilor Colegiului de Conducere, vizând componenţa Completul C 17 Apel Continuitate, respectiv doamna judecător B. şi doamna judecător G.
Susţine că prealabil a solicitat Curţii de Apel Bucureşti să îi comunice hotărârile, precum şi să revoce aceste hotărâri. Susţine că hotărârea a doua o menţine pe doamna judecător B. în compunerea completului de la Secţia a II-a Penală, aceasta fiind mutată la Secţia I Penală, unde are şi calitatea de preşedinte.
Consideră că nu poate să funcţioneze într-un complet de la o altă secţie, iar ca atare, solicită întocmirea şi emiterea unei adrese către Curtea de Apel Bucureşti, având în vedere precizările formulate în întâmpinare, în vederea depunerii Hotărârilor nr. 199/02.11.2023 şi nr. 22/11.01.2024”, se arată în încheierea de ședință, potrivit Fanatik.