Evenimentul zilei continuă serialul cu povestiri din cărțile de memorii ale unor personalități. Azi, un prim episod din cartea „Mi-e greu titlul de erou...” de Cristian Pațurcă, autorul Imnului golanilor, care a murit în 2011
Într-un pasaj din cartea sa, „Mi-e greu titlul de erou...”, Cristian Paţurcă descrie întâlnirea cu Marian Munteanu, liderul Pieței Univeristății. Aceasta s-a întâmplat când Paţurcă trebuia să monteze un echipament de sunet în balconul Universităţii.
Paţurcă discuta cu un inginer de sunet, Fane - Şefan Sprânceană, din a cărui echipă făcea parte. Fane a început să-i vorbească lui Paţurcă despre un eveniment care s-a petrecut în Piaţa Universităţii, unde nişte măicuţe au fost bătute de miliţieni. Inginerul de sunet a amintit că a fost implicată şi Liga Studenţilor, a cărei şef era Marian Munteanu.
„- Îl ştiu pe ăsta! sării ca ars. A fost aici în 24 sau 25 decembrie, cu un grup de studenţi. E o jigodie care îi prostea pe fraierii ăia cu organizarea lui. De fapt, lui îi trebuia Universitatea Bucureşti. O lepră tare în gură ca un activist de partid”.
Cum l-a întâlnit pe Marian Munteanu
Fix în aceeași zi, înainte ca Paţurcă să ajungă în balconul Universităţii, la colegii săi, a avut loc întâlnirea dintre el şi Marian Munteanu. „Un tip pletos, cu barbă şi mustaţă, înalt, uscat şi blond se apropie de noi. - Eu sunt Marian Munteanu. Tu cine eşti şi cu ce ocazie pe la noi?”
FOTO:Cristi Paţurcă, cântând la chitară, la balconul Universităţii, în dreapta sa fi ind Marian Munteanu
Cristi Paţurcă a tratat cu ironie întâlnirea: „Aha, miam zis, primul contact cu şacalul. Am răspuns simplu: - Cristi! şi Paţurcă. Vă raportez că am venit aici cu nişte acarete. (...) Vă spun toate astea căci aveţi alură de şef. Mulţumit?”. Marian Munteanu i-a răspuns că i se pare că face „mişto” de el, însă Paţurcă a negat.
Prima impresie despre Emil Hurezeanu
Autorul relatează despre o altă întâlnire importantă, cea cu Emil Hurezeanu. „ (...) Un tip cu ochelari, destul de înalt şi bine făcut. Îl mai văzusem prin Balcon, cu un mini-magnetofon pe umăr şi un microfon în mână. - Uite, Cristi, domnul este Emil Hurezeanu de la Radio <>. Ar dori să facă reportajele de aici din Balcon. Să transmită chiar. În direct!”
Într-un alt paragraf, Pațurcă prezintă momentul în care Emil Hurezeanu a vorbit în direct de la balconul Universităţii. „- Bună seara tuturor! Bună seara, domnule Munteanu (n.r - Neculai Constantin Munteanu)! Aşadar, în Piaţa Universităţii din Bucureşti demonstraţia continuă de câteva zile. Studenților li s-au alăturat aici, în Piaţa Universităţii, câteva zeci de mii de oameni, din diferite categorii sociale, care, seară de seară, demonstrează paşnic.”
„Imnul golanilor” O scenă reprezentativă povestită în carte este cea în care Cristian Paţurcă s-a dus la balcon şi a cântat „Imnul golanilor”.
„Am păşit în balcon. Piaţa deja cânta < < Mai bine mort decât comunist! >>. tare. Şi hotărât. Mult mai hotărât decât prima dată. < < A fost odată ca-n poveşti... O gaşcă mare de golani, ce-au alungat sclavia > >. În Piaţă se aprindeau făclii. (...) Bucureştiul cânta, în Piaţa Universităţii, Imnul golanilor. Cântecul meu, cântecul nostru...”
În încheierea acestui moment, Cristian Paţurcă a adăugat: „Seara, mai bine zis, noaptea, s-a terminat apoteotic. Cu cântec. Cu cântecele noastre dragi. Mă simţeam împlinit. Simţeam că îmi făcusem datoria”.
În ediția de joia viitoare, puteți citi alte pasaje importante din cartea lui Pațurcă.
Băsescu l-a vizitat la spital
Cantautorul folkist Cristi Pațurcă a fost autorul celebrului imn al „golanilor” din Piața Universității. După evenimentele din Piaţa Universităţii, Cristian Paţurcă a fost prezent foarte rar în viaţa publică. A murit sărac și bolnav, în ianuarie 2011. Avea 46 de ani. Cântecul său, compus într-un WC al Universității, a fost preluat și cântat de alții, precum Valeriu Sterian sau Dr. Barbi. Înainte să moară a declarat, într-un interviu dat Evenimentului zilei, referindu-se la Ion Iliescu: „Ioane, te-am iertat. Dar nu uit!”.
Singurul om politic care l-a vizitat pe patul de spital, unde era internat, bolnav fiind de tuberculoză, a fost Traian Băsescu, care l-a și decorat cu Crucea Națională „Serviciul Credincios”. În 1990, Cristi Paţurcă avea 25 de ani și a devenit celebru după ce luni întregi a cântat în Piaţa Universităţii „Imnul golanilor”, imnul celui mai mare manifest anticomunist din România, la care participau, seară de seară, peste 30.000 de oameni. Președintele Ion Iliescu i-a numit golani, iar ei au declanșat celebra „Golaniadă”, care a ținut din aprilie până în 13 iunie, când au fost împrăștiaţi de mineri.
Viaţa boemă i-a șubrezit sănătatea. A cântat și înainte de ’89, în special muzică folk. În ultimi ani, a cântat mai ales colinde. Spunea el: „Colindele nu supără pe nimeni!”.