Maria Tănase, așa cum nu ai văzut-o niciodată. Foto în articol. 58 de ani de la moartea ”Pasării măiastre”. Istoria secretă

Maria Tănase, așa cum nu ai văzut-o niciodată. Foto în articol. 58 de ani de la moartea  ”Pasării măiastre”. Istoria secretă Maria Tănase și Constantin Brâncuși. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe 22 iunie comemorăm moartea ”Păsării măiastre”, cum o numea Nicolae Iorga. La această dată, în 1963, Maria Tănase era răpusă de cancer pulmonar, boală care o silise încă din aprilie să-și întrerupă ultimul turneu național.

Maria Tănase a fost, fără îndoială, cea mai interesantă personalitate feminină a folclorului românesc. După succesul incontestabil al înregistrărilor pentru radio sau albume, al concertelor sau al recitalurilor din cele mai cunoscute restaurante bucureștene, prezența alături de orchestra Grigoraș Dinicu la Expoziția Universală de la New York, din 1939, avea să o transforme în regina lumii mondene interbelice.

Supranumele de ”Pasărea măiastră” era o recunoaștere a geniului interpretativ, mai ales al cântului ”Ciocârlia”, dar și o aluzie la legătura cu maestrul Constantin Brâncuși.

Ne puteți urmări și pe Google News

Influența sa uriașă în lumea bună a făcut-o să intre în coliziune cu legionarii din Garda de Fier, să fie folosită de serviciul secret al lui Eugen Cristescu și Ion Antonescu, dar a expus-o și la încercarea comuniștilor de a o utiliza pentru propagandă. Abilă, Maria Tănase a trecut prin toate aceste încercări fără a lăsa o memorie pătată!

Colaborator al Evenimentului Istoric, Florin Roștariu, unul dintre cei mai dedicați practicanți ai artei colorizării și restaurării fotografiilor de epocă, a realizat digital portretul artistei. La fiecare experiență de ”modernizare” a unei fotografii, Roștariu muncește foarte mult, documentându-se asupra fiecărui amănunt din fizionomia subiectului. În acest caz, ochii Mariei Tănase devin o adevărată operă.

Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.