Trăsături miniaturiste şi ochi oblici orientali, ten măsliniu mediteranean sau înfăţişare de erou de la Hollywood. Fie că poartă sombrero, pălărie de cowboy sau una elegantă din “la belle epoque”, cel mai cunoscut dramaturg roman îşi păstrează în desenele caricaturiştilor din întreaga lume privirea înţepătoare şi aerul zeflemitor.
Internauţii pot vizita de la acest sfârşit de săptămână primul muzeu virtual care conţine caricaturi ale personalităţilor române, la adresa www.personality.com. Inedit la acest muzeu este că desenele sunt realizate de peste 1.500 de artişti plastici din 127 de ţări.
„Ceea am descoperit este că fiecare naţie încearcă să-şi însuseaşcă autorii. Uitaţi-l pe Caragiale: africanii îl fac negru, japonezii îl fac samurai, mexicanii îi pun pălărie de mexican, fiecare caută să „îl confişte” într-un fel. Aceasta este trăsătură care mi s-a părut esenţială”, povesteşte caricaturistul Nicolae Ioniţă din Ploieşti, care a înfiinţat muzeul.
Aşa că dacă v-aţi întrebat vreodată cum l-ar desena un caricaturist din Afganistan pe Eminescu, acum este momentul să aflaţi. „Muzeul vitual al neamului românesc” va avea, când va fi finalizat, peste 10.000 de caricaturi strânse de Ioniţă timp de un deceniu.
Între 2002 şi 2010, artistul român a fost preşedintele Biroului pentru Europa de Est a Asociaţiei Internaţionale a Caricaturiştilor. De-a lungul timpului, Ioniţă a cunoscut mii de artişti, pe care i-a rugat să deseneze personalităţi române.
„Am demarat proiectul acum vreo 10 ani, când se apropiau „Zilele Caragiale” din 2002. A fost un entuziasm extraordinar”, povesteşte el.
Atunci el a invitat artişti din întreaga lume să îl deseneze pe dramaturgul român: „În prima parte m-am axat pe Caragiale până când, la sugestia artiştilor, a apărut şi Eminescu. Cine l-a studiat pe Caragiale, a aflat şi de Eminescu. Şi proiectul a mers de la sine”. Până când a strâns caricaturi a peste 250 de personalităţi din România.
„Nicolae Ioniţă mi-a trimis un e-mail şi m-a rugat să particip”, a povestit Aabech despre cum a ajuns să se implice în proiect.
Deşi nu s-a documentat decât o jumătate de oră despre fiecare român, Aabech a reuşit să capteze esenţialul fiecărei personalităţi: „Pentru fiecare personalitate pe care voia să o desenez, Nicolae mi-a trimis linkuri. Am stat cam o jumătate de oră ca să citesc despre fiecare”. „Cred că Ion Luca Caragiale este una dintre cele mai interesante personalităţi. El a fost prima persoană pe care am desenat-o şi am câştigat un premiu de excelenţă pentru acel desen”, a mai spus el.
„Fiecare artist avea propria pagină pe site-ul meu, în care îşi făcea reclamă: îşi scria adresa, numărul de telefon, unde poate fi găsit, timp de un an de zile, fără să îl coste nimic. Numai că toate desenele care apăreau pe site, şi care trebuiau să fie personalităţi româneşti, nu altceva, mi le donau mie în schimbul acestui serviciu”, explică Ioniţă cum şi-a format colecţia.
Pentru început, muzeul va avea deschise 150 de “săli” (pagini web). Deocamdată, unele secţiuni din muzeul virtual sunt în construcţie, dar Ioniţă spune că, până la sfârşitul anului, numărul paginilor va ajunge la peste 1.000.
CARTE DE VIZITĂ De profesie inginer, Nicolae Ioniţă a început să publice caricaturi în presă din adolescenţă. Până de curând a lucrat şi la un institut de proiectări, dar în prezent, artistul de 59 de ani se dedică numai caricaturilor şi noului său proiect.
„Public în presă de la 18 ani, am avut rubrici, am publicat şi în străinătate, şi în ţară, numai că m-a ajuns bătrâneţea şi acuma s-au schimbat vremurile”, spune Ioniţă.
Din cele 10.000 de desene, în jur de 4.000, care îi reprezintă numai pe scriitori, au fost publicate în volumul lui Nicolae Ioniţă „O istorie a literaturii române desenată de mari graficieni ai lumii” de către Muzeul Naţional al Literaturii Române.