Mari artiști și-au donat lucrările în scopuri caritabile. Galeria Romană bune ajută cinci familii în situații dificile

Mari artiști și-au donat lucrările în scopuri caritabile. Galeria Romană bune ajută cinci familii în situații dificile

În cadrul evenimentul Gala Capital 26, din 27 noiembrie, în parteneriat cu editura Evenimentul zilei și Capital, Galeria Romană organizează o licitație caritabilă pentru ajutorarea unor familii aflate în situații dificile. Galeria Romana a apelat la bunăvoința și ajutorul câtorva artiști plastici și colecționari, care au donat lucrări pentru această licitație.

Monica Andronic, coproprietar al Galeriei Romane, spune că este vorba despre cinci familii care au fost identificate de Părintele Iustin Miron de la mănăstirea Oașa și de călugării care stau acolo. „Una dintre familii este din Cugir, iar celelalte patru stau la Metocul Găbud, o mânăstire mai mică, în care există inclusiv o fermă și o grădină de legume. Părintele Iustin și ceilalți călugări au în fiecare vară tabere, ei susțin foarte mult tinerii să vină spre creștinism și spre viața curată de la țară”.

Monica Andronic ne-a povestit că uneia dintre familiile de la Găbud i s-a construit chiar o casă: „Mânăstirea i-a făcut rost de o bucată de pământ, de materiale de construcție... Toate familiile pe care le ajutăm au între 3 și 5 copii, inclusiv cea din Cugir. Toți sunt mititei, au până în 6 ani. Banii care se vor strânge din licitația aceasta vor fi administrați de Părintele Iustin, care îi va împărți familiilor în funcție de necesități: rechizite pentru copii, îmbrăcăminte, tot felul de reparații etc”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Familii tinere, salvate de Părintele Iustin

„Important e că sunt familii tinere”, continuă Monica Andronic. „În general, ori mama ori tatăl lucrează, unul dintre ei are loc de muncă, iar celălalt părinte stă cu copiii. Sunt familii tinere pe care părintele le-a salvat și le-a luat sub oblăduirea sa”.

Micuții se vor bucura cu adevărat, pentru prima dată, de sărbătorile de iarnă. Ce le aduce Moșul? „Copiii nu au dorințele celor de la oraș. Nu vor role sau altceva. Ei au nevoie de lucruri de bază. Un calorifer în casă, o masă mai bună, frigider, lemne...”.

De multe din aceste lucruri se ocupă Părintele Iustin, care, tocmai din acest motiv, e mereu pe drumuri. Se duce să găsească sponsorizări sau să facă rost de motorină pentru centrală. „El nu se mai ocupă strict de parohie. Acolo stareț e acum un călugăr mai tânăr”, adaugă Monica Andronic.

De altfel, părintele Iustin a început, în București, repetițiile cu grupele de coriști de la teologie, care vor pleca de la începutul lui decembrie prin țară.

 

Nume mari la licitație

Licitația organizată de Galeria Romană va beneficia de avevărate bijuterii artistice. „Am apelat la pictorii pe care îi reprezintă Galeria Romană și la câțiva colecționari privați, cărora le-am povestit întreaga situație. Au fost de acord să doneze lucrări. Am strâns, în total, 15. Sunt pictori români foarte cunoscuți, contemporani, pictori mari din grupul Horea Pastina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, Ion Grigorescu...”, ne spune amfitrioana licitației.

Există, însă, și lucrări de la pictori tineri, care sunt în ascensiune. Aceștia elevii celor mai în vârstă. „Cristian Dițoiu, Andrei Roseti... Dar și Maria Jarda, o tânără foarte talentată și care are mult potențial. Toți au fost de acord să doneze lucrări...”, continuă Monica Andronic.

Prețuri sub cota pieței

Prețurile lucrărilor nu sunt exorbitante și vor începe de la 300-400 de euro, mult sub cota lor de piață. „La alte galerii, prețurile ar fi mult mai mari. Asta trebuie subliniat. Faptul că pictorii au făcut un gest caritabil tocmai ca să se poată strânge bani. Oamenii dau bani în scop caritabil și pleacă și cu o lucrare acasă, la preț mic. Dacă nu ești colecționar sau cunoscător de artă, prețurile pot părea puțin cam mari”, a mai spus Monica Andronic.

De asemenea, câteva lucrări sunt donate de colecționari, nu de artiști. „Sunt lucrări ale unor artiști care nu mai sunt în viață, foarte cunoscuți, cu cote mari de piață. Avem o lucrare din 1929 a lui Ion Stanciu, avem o lucrare de-a lui Dragoș Morărescu, un foarte mare artist, a fost și grafician, și sculptor, avem și o lucrare în ceramică a lui Constantin Nilcă, un mare ceramist român”, conchide organizatoarea licitației.