Marele zid ruso-chinez, contra scutului american

În prima sa vizită la Beijing, Medvedev a găsit aliat împotriva planurilor SUA de amplasare a elementelor sistemului antibalistic.

China şi Rusia au condamnat ieri, la Beijing, planurile Statelor Unite privind crearea unui sistem antirachetă global, considerat de Washington crucial pentru asigurarea securităţii Americii şi a alia- ţilor săi, informează agenţia Reuters.

Potrivit unei declaraţii comune semnate de preşedintele chinez, Hu Jintao, şi de cel rus, Dmitri Medvedev, crearea unui sistem global de apărare antirachetă şi desfăşurarea unor astfel de sisteme în anumite regiuni ale lumii „nu ajută la menţinerea echilibrului strategic şi a stabilităţii“.

Din contră, planurile Statelor Unite subminează eforturile internaţionale privind controlul armelor şi procesul de neproliferare, au apreciat cei doi preşedinţi. „Acest lucru afectează consolidarea încrederii între state şi stabilitatea regională“, se mai arată în documentul citat.

Aflat la cea de-a doua sa vizită în străinătate, după cea efectuată joi în Kazahstan, preşedintele Dmitri Medvedev a găsit la Beijing un aliat serios împotriva instalării în Europa de Est a unor elemente ale scutului antirachetă american, pe care Moscova l-a calificat drept o ameninţare la adresa securităţ ii sale.

Statele Unite intenţionează să amplaseze o bază radar în Republica Cehă şi zece interceptoare de rachete în Polonia, pentru a contracara eventualele atacuri venite din partea unor state precum Iranul sau Coreea de Nord. Guvernul de la Praga şi-a dat acordul miercuri pentru găzduirea bazei radar, însă decizia trebuie supusă votului membrilor parlamentului ceh.

Negocierile continuă

Luna trecută, Federaţia Rusă a cerut Washingtonului să-i ofere acces permanent la facilităţile militare din cele două ţări foste comuniste şi aşteaptă acum un răspuns din partea oficialilor americani.

Joi, Casa Albă a anunţat că înţelege temerile Moscovei în privinţa scutului. „Statele Unite şi Rusia vor continua să colaboreze în această privinţă. Înţelegem că există temeri, însă ne bucurăm să constatăm că preşedintele Dmitri Medvedev este deschis eforturilor noastre şi discuţiilor aflate în desfăşurare“, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, Kate Starr.

PARTENERI STRATEGICI

Acord nuclear de un miliard de dolari

Rusia şi China au semnat un contract de un miliard de dolari în vederea extinderii unei uzine de îmbogăţire a uraniului şi furnizării de combustibil nuclear rus. Jumătate din sumă va fi cheltuită pentru extinderea uzinei de la Tianwan, construită de Atomstroiexport, iar restul pentru livrarea de uraniu, a precizat şeful agenţiei atomice ruse, Serghei Kirienko. Cele două state „sunt parteneri strategici“, a subliniat Medvedev. „Este important să nu existe nicio întrerupere în relaţiile noastre“, a mai spus noul lider de la Kremlin. Vizita sa în China demonstrează interesul Rusiei - mare exportator de gaze naturale şi petrol - pentru piaţa asiatică.